Izbor fonta nikada nije lak i jednostavan zadatak. Bilo da je u pitanju font kao deo vizuelnog identiteta kompanje, font koji ćemo koristiti na poslovnim vizit-kartama, u svojoj biografiji (CV) ili na web stranici kompanije, svako rešenje ima svoj razlog. Ovo je jedan od onih izbora gde se klijenti (suviše) često upliću u posao dizajnera, a da (suviše) često nemaju dovoljno znanja o tipografiji.

Šta je tipografija?

Tipografija je umetnost u tehnici “slaganja slova”. 

“Tipografija je umetnost upotrebe crnog da bi se istaklo belo.”

Tipografija je i umetnost i tehnika, a služi kako bi se manipulacijom elemenata pisma (boja, ritam, forma, stil) sa pozadinom stvorilo efektivno vizuelno rešenje.

Kako odabrati pravi font?

Kao i u svemu drugom, ukoliko nemate dovoljno znanja najbolje je da izbor prepustite profesionalcima, tako što ćete im samo dati dovoljno informacija za rad: primera radi, smernice o tome čime se kompanija bavi, koja joj je misija i vizija, čemu teži, koje društvene norme neguje, kojem ciljnom tržištu se obraća. Knjiga standarda treba da bude baš to – standard za vizuelni identitet kompanije primenljiv na sve: od logotipa, vizit-karti, memoranduma do web stranice.

U infografiku koji vam donosimo naći ćete osnovna objašnjenja o fontovima i tipografiji: šta je najosnovnije što bi trebalo da znate, tako da razumete zbog čega u ponuđenim rešenjima nema veselih fontova.

font-perfect-guide-to-professional-typography-usage

Izvor: Visual.ly; autor optimaltargeting

Ukoliko želite da znate koji font je upotrebljen na web stranici na kojoj se nalazite, postoji dodatak – ekstenzija za Chrome koja vam to omogućuje veoma jednostavno: WhatFont. Kada je instalirate, biće potrebno da osvežite (ponovo učitate, refreshujete) stranicu na kojoj se nalazite, a potom da kliknete na ikonicu u gornjem desnom uglu Chrome prozora i prevučete mišem preko reči čiji vam se font dopada. Kada kliknete na reč dobićete više detalja (veličinu fonta, boju).

Preuzmite WhatFont sa Chrome prodavnice besplatno na ovom linku.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.