Jedna trećina knjižara u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj zatvorena je u poslednjih 10 godina, što u proseku čini jednu knjižaru nedeljno. Čak 88 odsto kupaca knjiga zabrinuto je zbog ovog, a o brizi izdavača, knjižara i pisaca nije potrebno dodatno govoriti. Zbog toga je britanska agencija M&C Saatchi pokrenula kampanju u UK i Irskoj čija je svrha bila promocija knjižara, a slogan BOOKS ARE MY BAG (Knjige su moja torba).

Cilj ove nacionalne akcije bio je odati počast knjigama i knjižarama, i u isto vreme promovisati brendirane platnene torbe sa natpisom BOOKS ARE MY BAG: više od 1.8000 nezavisnih i knjižara koje su deo lanaca podeliće četvrt miliona ovih torbi besplatno između 14. septembra, kada je počela kampanja, pa sve do Božića. Više od sto poznatih imena je dalo svoju podršku ovoj akciji, među kojima su poznati britanski i svetski pisci, naučnici, sportisti, novinari, političari i druge ugledne osobe.

Pomoću brojnih događaja, društvenih medija i odnosa s javnošću pokretači akcije pozvali su Britance i Irce da u subotu, 14. septembra posete svoju omiljenu knjižaru i kupe knjigu, a podela torbi krenula je od tog dana.

“Svi smo svesni da su velike knjižare, koje su značajan deo naše kulture za veliki broj ljudi, ugrožene. Ova akcija i njena torba-ikona što će se deliti ljudima koji cene knjige, šansa je da svako pruži svoju podršku i pokaže naklonost uličnim knjižarama, tako što će na neki način postati hodajući oglasi za knjižare.” izjavio je James Lowther, partner i suosnivač agencije M&C Saatchi.

Gail Rebuck, direktorica izdavačke kuće Random House dodala je sledeće:

“Knjižare su od izuzetnog značaja i za državu i za zajednicu kojima služe. U ovim teškim vremenima za britanske knjižare veoma je pohvalno da se svetski poznata agencija, kao što je  M&C Saatchi, odlučila za takvu pozitivnu akciju, koja povezuje sve knjižare. Inicijatija se fokusira na umetnost mogućeg i odaje čast prostog uživanja u pretraživanju knjiga – i naravno, njihove kupovine i čitanja”.

Izvor: Marketing Magazin, Books are my bag

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.