U petak, 13. septembra, u ljubljanskom kafeu Social Club prvi put se održao susret kreativaca pod nazivom Creative mornings Ljubljana (CMLJ). Reč je o besplatnom mesečnom predavanju namenjenom kreativnim osobama, koje se održava uvek ujutro (iako i baš zbog toga što jutro nije poznato kao doba dana omiljeno kreativcima). Gostujuće predavanje održao je priznati nemački dizajner Eike König, a obzirom na odziv, organizatori će zasigurno razmisliti o promeni lokacije za buduće susrete.

Eike König je pred oko pedeset učesnika ovog susreta rekao da se ljudi ne uče ukoliko nekoliko puta ne uspeju, ili nisu doživeli poraz. Predstavio je radove koje je njegov dizajn studio Hort izradio za brojne priznate svetske brendove i sportiste. Između ostalih, to su Nike te košarkaš Lebron James. Nakon predavanja koje je trajalo oko jednog sata usledila je energična debata među učesnicima.

Živa Jalovec, koja je u CMLJ zadužena za komunikacije, kao i da se ekipa i učesnici prijatno osećaju, izjavila je za Dnevnik.si da su besplatne ulaznice za prvi događaj razgrabljene za manje od jednog sata, a lista čekanja bila je iste dužine kao i lista onih koji su uspeli da se prijave na vreme. 

“Za naredni susret već razmišljamo o mogućnosti za veću salu. Ovo nam govori da ima dosta kreativaca u Ljubljani i okolini.” rekla je Živa, i dodala da su to najčešće dizajneri, grafički dizajneri, režiseri, koloristi, animatori, producenti i drugi. “Devet sati ujutro nije baš najzgodnije vreme, a za kreativce koji najčešće i najradije stvaraju tokom mirnih noćnih sati, ovo je bio izazov” navodi Živa dalje.

Objasnila je da su CMLJ susreti namenjeni opuštenom povezivanju i međusobnom upoznavanju zanimljivih ljudi, nalaženju inspiracije za posao i stvaranje, te buđenju kreativnog potencijala i povezivanju lokalne i međunarodne scene kreativnih industrija. Moto CMLJ je “Not a morning person”, odnosno “Nisam jutarnji tip osobe”.

Foto: Gregor Žakelj

Foto: Gregor Žakelj

Naredno gostujuće predavanje biće izabrano konsenzusom.

“Na stolu će se naći predlozi o kojim se dogovaramo, koga bismo želeli upoznati i čuti. Učesnici će nam takođe pomoći pri izboru gostiju. Neka velika imena iz sveta grafičkog dizajna i dizajna ćemo još ugostiti, a imaćemo i govornike iz Slovenije, iz različitih oblasti”, navela je Živa.

Kreativna jutra u Ljubljani će se održavati prema pravilima Creative Mornings jednom mesečno, a Ljubljančani su se dogovorili da to bude svaki drugi petak u mesecu, u 9 časova.

Naslovna ilustracija: Dnevnik.si

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.