Već smo navikli da nam iz Azije stižu neke od najdirljivijih kampanja, poput božićne pesme za gluve (Coca-Cola), Bernasove kampanje Porodica je zauvek ili Pantene – I ti možeš zablistati. Ovo nije iznenađujuća činjenica onima koji poznaju tržište azijskih zemalja, posebno Dalekog Istoka, gde najvažnije mesto u životu svakog čoveka zauzimaju porodica i društveni odnosi.

Tajlandski mobilni operater TrueMove H odlučio se da u svojoj reklami pokaže da je važno činiti dobro jer se to uvek isplati – makar i kroz 30 godina. Ovaj dirljivi video spot za manje od dvadeset dana pogledalo je čak 12 miliona ljudi širom sveta:

Da li vas ovakve reklame inspirišu? Mislite li da bi imale jednak uticaj na “Zapad” koliki imaju na zemlje Dalekog Istoka?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

 • “Patetika” je tajlandski stil u reklamama. Svaka njihova reklama udara
  na emocije. Recimo reklame za kozmetiku sve su o tuznim ljubavnim
  pricama jer se kozmetika povezuje sa lepotom i zenom. Recimo, Ponds kozmetika, oni imaju čak čitave sapunice kao reklamu.

  Tajlandjani su generalno gledano otvoreniji od Evropljana, bliži prirodi, topliji, a i budisti su. Tajlandjani su malo zasićeni ovakvim reklamama tako da nisam sigurna da li na njih to i ima uticaj više. Njihova je i muzika kako ja volim da kažem patetična. Jednostavno, drugačiji smo. :) Evropljani se više lože na cool/sprdnju nego na patetiku.

  • Za severnoevropske narode važi da su dosta hladniji i teže ispoljavaju emocije, meni bi bilo baš zanimljivo nekako doći do statistike iz kojih zemalja dolazi najveći broj pregleda ove i sličnih reklama – možda bi to razbilo predrasude.
   Ko zna, svi volimo da smo u društvu “tough”, ali u “tišini svog doma” nije isključeno da i hladni Severci postaju emo :)

   Hvala za preporuku, moraću da istražim te reklame za Ponds još.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.