Da ni u Srbiji više nije moguće narušavati autorska i srodna prava potvrđuje i vest koja se pojavila na portalu 24 sata, o tužbi svetski poznatih dizajnera Dolce&Gabbana koju su podigli protiv jedne beogradske kafane. Problem se nalazi u imenu, Dolče i kaffana, a vlasnik kaže da ona radi već godinu dana, i da do sada nisu imali problema.

“Preko advokatske kancelarije u Beogradu, stigla nam je tužba iz Privrednog suda. Iznenadio sam se kad sam video da nas tuže “Dolče i Gabana”, a da je sud vrednost spora odredio na čak 500.000 dinara – priča Filipović, i dodaje “Tražili su nam da promenimo ime kafane, ali i da platimo sudske troškove. Još ne spominju kolika bi mogla da bude odšteta jer će se o tome tek raspravljati na sudu.”

Specifično ime kafane nastalo je u razgovoru dva brata:

Moj rođeni brat i ja smo razgovarali o tome kako bi kafana mogla da se zove. Izabrali smo da to bude simbolično ime i zbog toga što smo braća i prezivamo se Filipović, ostavili smo u imenu kafane, dva slova “f”, otud “Dolče&kaffana” – priča vlasnik.

Do sada nije bilo neobično u Srbiji videti kafiće, restorane i butike koji u svojim nazivima koriste zaštićene svetske marke, ili (još češće) preuzimaju logotipe od njih, ali za očekivati je da nakon ove vesti dobar deo njih odluči da promeni svoje poslovno ime, ili vizuelni identitet.

Ilustracija: 24 sata

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

  • Ono sto mene cudi jeste da poznata modna kuca moze uopste da tuzi ugostiteljsku ustanovu i da zahteva odstetu. Ako se uzmu u obzir zakoni o brendovima i copyright-u, dakle logotip i specifikacija posla su ono sto definie uslove koriscenja. To bi bilo isto da turisticka ustanova koja se bavi turizmom na Mon Blanu tuzi marku Mont Blanc zbg uzurpacije imena. To se nije desilo.
    Mozda bi im lukrativnije bilo da tuze prozvodjace robe u Kini koji se besramno stite ovi istim zakonima pa po svetu prodaju razne Dolcce and Gvbanna majice

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.