Međunarodni oglašivački festival Golden Drum, koji se održava od 9. do 11. oktobra u Portorožu, u organizaciji Slovenačke oglašivačke komore, ove će godine proslaviti svoj dvadeseti jubilej. U okviru trodnevnoj festivalskog programa vrhunski međunarodni govornici će izazvati oglašavanje i kreativnost s pogledom na proteklih, ali i budućih 20 godina. Rok za prijavu učesnika po povlašćenoj ceni ističe 16. septembra u ponoć, a studenti koji se budu registrovali dobijaju prvi dan besplatno.

Kreativne akademije i zanimljiv program za mlade talente

Program 20. Golden Druma ove će godine biti posebno zanimljiv, za šta će se u velikoj meri pobrinuti Stefan Sagmeister, međunarodno priznati dizajner, koji je dizajnirao albume za brojne američke muzičare, među kojima su i  The Rolling Stones, Lou Reed, Aerosmith, David Byrne, ali i muzej Guggenheim, te TV mreža HBO.

Simon Schwaighofer, kreativni direktor Red Bull Creative, domaće agencije Red Bull iz Salzburga, otkriće pozadinu kreativnih projekata, poput Red Bull Stratos. Pored Stefana i Simona, na Golden Drumu predavaće i Donald Gunn, osnivač i direktor međunarodno priznatog rangiranja kreativne uspešnosti The Gunn Report, Folker Wrage, glavni kreativni regionalni direktor agencijske mreže McCann, Rogier Croes, vizionar i internet kreativac novih trendova iz agencijske mreže MEC, Mikhail Elagin, glavni kreativni direktor ruske nezavisne agencije Twiga, koja važi za jednu od najuspešnijih agencija u regiji ali i svetu, potom Ravid Kuperberg, trener kreativnog vrežbanja u oglašavanju, te Christian Mix-Linzer, jedan od najpoznatijih berlinskih kreatora zvučnih efekata za klijente poput kompanija Audi, Porsche, Hyundai, Ebay, Google, Orange i McDonalds.

Pored kreativnih akademija, na kojima Golden Drum tradicionalno ugošćava najuglednije agencijske mreže i vodeće nezavisne agencije, ove godine će se prvi put održati medijska i digitalna akademija (Media Academy by MEC ter Digital Academy by Razorfish). Novina iz prošlogodišnjeg programa, “New Agenda Sessions” se ponovo vraća na program. Fokus prve biće najbolje kreativne priče, brendirani sadržaj i predviđanje budućih trendova i ideja (Branded Content and Entertainment). Druga će biti namenjena potencijalu koji imaju kreativna i start-up industrija. Radionice i okrugli stolovi biće ove godine dostupniji posetiocima, a njihov sadržaj više personalizovan i usmeren tzv. hands-on pristupu.

Mladi kreativci će ove godine imati mogućnost da posete i EACA Advertising Masterclass, grupu od pet predavanja vrhunskih stručnjaka Evropskog udruženja oglašivačkih agencija. Svako ko bude želeo da predstavi svoj CV i jedinstvenost svoje ličnosti najboljim kreativnim direktorima, svoju će šansu dobiti na još jednoj novini ovogodišnjeg Golden Druma: Portfolio speed dating.

Tačkmičenje za najpoželjnije nagrade nove Evrope i dva Off Drum takmičenja za mlade

O takmičarskom delu festivala smo već pisali u tekstu o poseti Barbare Krajnc Beogradu.

Još jedna novost u ovogodišnjem programu je konkurs za kreativce mlađe od 30 godina: Beat the Drum for Change. Organizatori Golden Druma veruju da u oglašivačkoj industriji postoji mogućnost menjanja stvari na bolje i sa tom namenom su se udružili sa mrežom DDB. Najbolji plakat prijavljen na konkurs do 16. septembra 2013. godine, na temu “Make space for the girls” osvojiće besplatnu ulaznicu za konferenciju The 3% Conference koja se održava 16. i 17. oktobra u San Francisku, a nagrada uključuje i avio-kartu i smeštaj, dok drugo i treće mesto očekuje besplatna prijava na festival Golden Drum 2014.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.