Iako se na početku popularizacije društvenih mreža govorilo o gubljenju značaja email marketinga, skorašnja istraživanja pokazuju da je on daleko od svog kraja. Naprotiv, ovaj kanal promocije postaje sve uspešniji, a procenat otvorenih emailova povećava se sa porastom upotrebe pametnih telefona. KISSmetrics se bavio istraživanjem upravo time, dakle, kakva je korelacija između email kampanja i sve veće upotrebe pametnih telefona.

Broj emailova koji su otvoreni na tablet uređajima duplirao se u odnosu na prethodni mereni period: u drugoj polovini 2012. godine procenat otvorenih mailova na tabletu iznosio je 12,1 odsto, naspram 6,8 odsto u istom periodu 2011. godine. Takođe, u porastu je i procenat mailova koji su otvoreni na mobilnim telefonima: 29 odsto u drugoj polovini 2012. godine u odnosu na 20,6 odsto u drugoj polovini 2011. godine.

Međutim, sve manje mailova otvaramo na desktop računarima!

Sa 72,6 odsto otvorenih mailova na računarima u 2011. godini, procenat je spao na 58,9 odsto u drugoj polovini 2012. godine.

U odnosu na 2011. godinu, u 2012. godini korisnici su pokazali znatno manje tolerancije za mailove koji nisu bili optimizovani za pregled na mobilnim telefonima:

  • Čak 89% odsto korisnika će odlučiti da obriše mail (u odnosu na 69% 2011. godine),
  • Njih 27 odsto odlučiće se za odjavu sa liste za obaveštenja, na šta je bilo spremno njih 16 odsto u 2011. godini,
  • Samo 15 odsto pogledaće mail na svom računaru, za razliku od 18 odsto njih koji su to bili spremni da učine prethodne godine.

Za veći format, kliknite na infografik:

Email-Marketing-is-Changing KISSmetricsDa li su vaše email kampanje optimizovane za mobilne uređaje? Koliko često pratite statistiku i prilagođavate kampanje novih zahtevima?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.