Nije retkost da se oglašivači odluče da promovišu svoj proizvod tako da to čine potpuno indirektno, kroz skretanje pažnje na nešto sasvim drugačije. Imali smo, recimo, primer kompanije Coca-Cola koja je želela da pomogne gluvima da i oni “čuju” božićne pesme i osete duh Božića i praznika. Ove kampanje uvek izazovu odličan efekat i pažnju javnosti, iz razumljivih razloga, i zaista ne bi bilo loše da ih bude sve više. Tako oglašivači daju prostora i onim grupama ljudi koje inače tu medijsku pažnju sebi ne bi mogli da priušte.

Jedan od najupečatljiviijh primera jeste četvorominutni promotivni video spot, koji je uradila kompanija Pantene za svoje šampone (Chrysalis shampoo) na tržištu Tajlanda 2008. godine. Umesto da su, kao i nebrojeno puta do tada (i nakon toga) angažovali poznate ličnosti da budu promotivna lica, učinili su nešto sasvim drugačije.

Dirljiva priča koju ćete videti govori o gluvoj devojčici koja je i pored svog nedostatka imala veliku želju da nauči da svira violinu. Emocije muzički pokrivene divnim zvucima violine teško da bilo koga mogu ostaviti ravnodušnim:

Rezultat ovakvih kampanja ne može da ne bude uspešan: ispričali ste motivacionu priču i povezali ste svoje potrošače emotivno sa vama. I kao najveći bonus: pomogli ste onima koji to zaslužuju, dajući im zasluženu medijsku pažnju.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.