Novi operativni sistem kompanije Apple za iPhone telefone iOS 7 postao je dostupan korisnicima 18. septembra, i već se nalazi na 52% uređaja u Sjedinjenim Američkim Državama. Drastična promena u dizajnu glavna je tema od kako je Apple predstavio svoj novi iOS 7, i još jedna u nizu potvrda da ova kompanija i te kako ume da izazove burne reakcije na tržištu.

Promena u dizajnu bila nam je povod da ispitamo šta o izgledu iOS 7 misle neki od najpoznatijih dizajnera aplikacija iz regiona, kao i u kom smeru smatraju da će se kretati dizajn aplikacija za ovaj operativni sistem.

Igor Salindrija, Appricot

Mišljenja sam da uvek treba pojednostaviti, pod uslovom da to ne utiče na funkcionalnost – kako je upravo urađeno u iOS 7. Flat interface nije samo trend i moda u poslednje vreme, nego upravo ono što interface treba da bude – interface, umesto da pokušava da oponaša fizičke objekte, drvo, metal ili plastiku na staklenom ekranu.

U bliskoj budućnosti će se uređaji menjati u odnosu na koje smo do sada navikli da koristimo. Ekrani će poprimati nove forme i oblike, te će flat biti najlogičniji način da se predstavi interface.

Dizajneri ce primetiti veću slobodu prilikom kreiranja aplikacija iako to mnogi neće uočiti “na prvu loptu”, a samim tim što trenutno ne postoji mnogo aplikacija koje su potpuno prilagođene iOS 7, dizajneri mogu biti beskonačno kreativni i originalni bez izgovora da nema prostora za nove ideje. Nakon nekoliko dana provedenih u dizajniranju ili redizajniranju aplikacije za iOS7 će i sami uvideti beskrajnu slobodu.

Matic Bitenc, Toshl

Mi smo od ranije prešli na više flat dizajn, tako da nam je bilo drago što je Apple odlučio nastaviti istim putem. :) Sad pripremamo novu verziju sa radikalnim redizajnom i dopunili smo neke detalje da sve bude native i lepo na iOS 7.

Apple će, kako na bogatim vizualnim detaljima, raditi i na interakcijama u budućnosti, kao i na tome kako animacije utiču na usability i iskustvo korisnika. Tako posmatrano, iOS 7 je manje flat nego iOS 6, jer animacije mnogo više prave iluziju nekog 3D prostora.

Ono što sada nedostaje je više interakcije uz pomoć fizičkog engina, fluid ponašanje sistemskih elementa i tome slično. Super primer ovakog dizajna mogu biti Facebookove “head bubbles” u iOS aplikaciji.

Kod Toshla ćemo isto pratiti sve detajle koje možemo za što bolje korisničko iskustvo i nadamo se da ćemo podignuti neke dizajnerske smernice sa 2.0, možda čak i bolje od Applovog primera sa iOS 7.

Vasilj Milošević, SrboDroid.com

Kao dizajner je vrlo teško biti objektivan kada je neki stil u pitanju. iOS 7 je doneo dosta promena, neke su dobre, neke loše. Kako će se sam OS pokazati ostaje da vidimo prema utiscima ljudi.

Sa dizajn strane, podržavam prelazak iz skeuomorfizma na flat dizajn, ali Apple je flat i minimalizam iskoristio na čudan način. Napravili su drastičnu promenu, gde su sa pretežno svetlo na tamnom prešli u tamno na svetlom konceptu. Takođe su ubacili dosta transparentnih elemenata. Prvi utisak je čudan i ne tako pozitivan. Možda se vremenom ovo pokaže kao dobro.

Sam UI i UX operativnog sistema nameće stil u kom će se aplikacije dalje dizajnirati. iOS7 po uzoru na Android i Windows Phone prelazi u content-centric pristup. Ovo nije smer u kom se kreću samo mobilni operativni sistemi, ovo je smer u kom svi elektronski mediji idu u poslednjih godinu i više dana. Ono što je rizičan korak kod Apple pristupa je izbor boja. Fluorescentne boje na beloj pozadini su dosta problematične i upravo se oko ovoga vodi polemika među dizajnerima i samim korisnicima. Takođe je u nekim aplikacijama zbog pojednostavljivanja dizajna izbačen pristup nekim informacijama “at glance” što je UI + ali istovremeno UX –.

Kada je u pitanju dizajn aplikacija, ono što je po mom mišljenju dobro došlo je menjanje boje notifikacionog bara iz same aplikacije, tako da je moguće prilagoditi dizajn vidljivog dela operativnog sistema samom dizajnu aplikacije bez da ta aplikacija bude preko celog ekrana. Ovo je mnogo bolje rešenje nego što je to na Androidu Custom ROM, Paranoid Android uradio gde korisnik za svaku aplikaciju posebno definiše tu boju, ali očekujem da će se u narednoj verziji Androida (možda čak i Kit Kat) ovo pojaviti.

Minimalizam, kome iOS 7 teži, je najteži za dizajn. Skeuomorfizam, u kom stilu je dosadašnji iOS bio urađen je mnogo lakši za dizajnirati. Mnogi dizajneri sada idu sigurnom putanjom, a to je oponašanje iOS 7 dizajna, što je mač sa dve oštrice. Prednosti su da će aplikacije izgledati kao da su deo operativnog sistema, a mana je što se vrlo lako može desiti da sve aplikacije liče jedna na drugu i da će teško pridobiti nove korisnike “nečim drugačijim”.

Apple je, po meni, napravio hrabar korak. Da li će im se isplatiti ili ne? Možda. Ja bih ovaj dizajn mogao da okarakterišem kao “upeglan” dizajn za azijsko tržište.

Božidar Ševo, seodoa

iOS 7 je definitivno najveća promjena u iOS-u od početka. Zbog toga je došlo do raznih reakcija, neki ga naprosto obožavaju, a neki su totalno zbunjeni. Lično, iOS 7 koristim nekih mjesec dana (developeri imaju pristup beta verzijama) i moram priznat da mi je puno puno bolji od prijašnjih verzija. Imam iPhone 4 (koji je vec dosta stariji uređaj) i na njemu radi prilično dobro – kad uzmemo u obzir da sad već malo više od 3 godine imam taj uređaj. Na iPad miniju radi “kao munja”.

Što se tiče samog novog iOS-a dobro je to što Apple ima poprilično dobar SDK sa odličnim temeljima, tako da i prilagodba aplikacija novom iOS-u u većini slučajeva (ako se developer pridržava nekih pravila) ne bi trebala bit problem.

Meni se UI novi jako sviđa, čistiji je i oku ugodniji. Posebno mi se dopada sto je Apple počevši od iOS 7 izbacio Sprite Kit – framework za izradu igrica. Pošto je ovo framework od Applea, to nam daje sigurnost da će besprijekorno radit na iOS-u i garantira nam da će se Apple brinut za Sprite Kit.

Svi se moramo složiti da do promjena u OS-ovima mora dolazit i dolazit će ih i u budućnosti. Apple je s iOS 7 napravio veliki okret od prosle verzije i to naprosto nekima ne odgovara, ali promjene treba raditi. Nekim developerima će bit problem što mozda zbog korisnika moraju podržavati starije verzije iOS-a, ali vidimo da je u par dana iOS 7 već prešao iOS 6 po postotku uredaja – sad je vec prešao 50%.

To je jedna od odličnih stvari kod iOS-a, korisnici brzo rade update na novi OS, a i odlično je to što i stariji uređaji, kao npr. iPhone 4, također mogu na iOS 7.

Na Netokraciji možete pročitati tekst o pogledu na iOS 7 aplikacije iz ugla developera (sagovornik je bio Mlađan Antić, Appricot), a kada napravite svoju savršenu iOS 7 aplikaciju, koristiće vam tekst o promociji aplikacija za mobilne telefone i tablete.

Da li se vama dopada novi izgled iOS-a? Šta je, prema vašem mišljenju, najveća prednost, a šta najveća mana iOS 7?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

5 komentara

  • Koliko vidim, upravo ta zbunjenost medju korisnicima i developerima se oseti i u ovim izjavama :) Neki su zbunjeni, neki obozavaju. A oni koji zaradjuju na ovoj platformi gledaju kako da izvuku korist ;)

    • Biće baš zanimljivo pratiti dalje šta se dešava i kako se razvijaju apps – ali i kako reaguje konkurencija. Ako sve krene ovim drečavim trendom… Uh :)

  • Trenutno postoji preko 800.000 iOS aplikacija. Manje od 5% njih su imale svoj update nakon lansiranja iOS7. Možemo očekivati da će do kraja godine veliki broj publishera ili vlasnika aplikacija želeti novu verziju svoje aplikacije koja će biti prilagođena standardima u dizajnu koje je doneo iOS7. Svaki brend koji drži do sebe (a takvih je mnogo) će updateovati svoju staru aplikaciju jer ukoliko to ne učine, njihova postojeća aplikacija će delovati veoma zastarelo u odnosu na novi dizajn i UX koji nosi iOS7. To će učiniti korisnike nezadovoljnim jer će se u međuvremenu svi naviknuti na novi iOS. Ovo je šansa za developere iOS aplikacija da sebi namaknu veliku količinu posla, dok će Android developeri zbog svega toga malo pasti u senku u smislu količine potražnje za razvojem/doradom Android aplikacija.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.