Dobra vest da će Kina najzad dozvoliti pristup Twitteru, Facebooku i online izdanju poznatih novina The New York Times, što je pokrenuto zbog promocije Šangajske slobodne trgovinske zone, ostala je u senci novog kršenja ljudskih prava i slobode govora u ovoj državi. Neimenovani šesnaestogodišnjak uhapšen je pre nekoliko dana zbog “širenja neistina” na društvenim mrežama.

Ovo je posledica nove kontroverzne zabrane u Kini čiji je cilj “sprečavanje širenja glasina”. Naime, devetog septembra ove godine Vrhovni sud izdao je upozorenje da će svaki korisnik interneta koji širi neistine o nekome ili narušava nacionalne ingterese biti kažnjen sa tri godine zatvora, ukoliko njegovu objavu vidi najmanje 5.000 ljudi, ili je podeli najmanje 500 ljudi. Sun Jungong, glasnogovornik suda, objasnio je ovaj potez sledećim rečima:

“Društvo je zahtevalo ozbiljnu kaznu za […] korišćenje interneta u svrhu širenja glasina i narušavanja ugleda ljudi. Niti jedna država ne smatra tračeve slobodom govora.”

Kako navodi Beijing Times, a prenose mediji širom sveta, otac tinejdžera je rekao da je njegov sin uhapšen pod optužbom da “provocira i izaziva svađu”. Prema naknadnom saopštenju provincije u kojoj je mladić uhapšen, osnov je bila kritika na rad policije na navodnom samoubistvu vlasnika lokalnog karaoke bara.

Dakle, iako će državljani Kine posle dugo godina represije najzad moći da koriste i “spoljne” društvene mreže – ili barem neke od njih – sloboda govora i dalje je veoma upitna u ovoj zemlji.

Naslovna ilustracija: jon crel, Flickr

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.