Regionalne kompanije jesu zainteressovane za udruživanje zarad širenja na globalno tržište, ali se ne slažu oko oblika tog udruživanja, pokazao je panel „Regionalni Benelux“ na šestom po redu Weekend Media Festivalu.

Miodrag Kostić, vlasnik MK Grupe, najradije bi se udružio sa najvećim proizvođačem iz SAD-a, ali on neće, te zbog toga mora, kako kaže, birati lokalnu devojku, a to mu je Podravka. No, predsednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića ne zanima spajanje, već je skloniji saradnji u iskoraku na treća tržišta, za šta partnera traži i u TDR-u, koji je nedavno otvorio fabriku u Iranu.

Bolji odnosi preduzetnika iz Hrvatske i Srbije najbolji su način poboljšanja odnosa dve države, smatra Kostić. Cela regija, prema njegom mišljenju, rob je istog mentalnog sklopa u kojem bi svi hteli da imaju velike kapitaliste, ali da niko ne bude bogat.

„Nije naša funkcija zapošljavanje, nego stvaranje profita i otvaranje novih tržišta, a radna mesta će nakon toga doći sama“, rekao je Kostić.

Podravka je za 20 odsto smanjila broj zaposlenih u Hrvatskoj, a to joj je omogućilo da znatno podigne efikasnost i očuva nisku zaduženost, pohvalio se Mršić. Sada kreću u novi investicijski ciklus koji bi trebalo da omogući zadržavanje pozicije u regiji i osvajanje novih tržišta u udaljenijim zemljama.

Ova regija se može ugledati na Beneluks kao sastav koordinacije ekonomske politike, ali s obzirom na to da je Hrvatska sada članica EU, u praksi to znači da bi trebalo da pomogne svojim susedima da što pre uđu u EU, kako bi mogli koordinisati i pomagati, smatra Vedrana Jelušić Kašić iz hrvatske kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ekonomski analitičar Damir Novotny bolji uzor vidi u baltičkoj regiji koja je već uspela da se ekonomski poveže oko proizvoda visoke dodatne vrednosti, jer se više ne možemo boriti s jeftinom proizvodnjom iz Vijetnama ili Bangladeša.

Kostić ističe da poznaje sve veće preduzetnike u Hrvatskoj, s kojima godinama gradi komunikaciju. U njegovoj je viziji 4-5 velikih kompanija s prihodima na nivou više stotina miliona evra, i na srpskoj i na hrvatskoj strani, čija bi sinergija dala zbir 1+1=3.

Miodrag Kostic Weekend Media Festival

Foto: poslovni.hr – Borna Filic/PIXSELL

Podravka je, međutim, zainteresovana za akvizicije u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, koje može finansirati kreditom i za što Mršić ima saglasnost skupštine deoničara, što uključuje i državu, koja se ne protivi smanjenju svog vlasničkog udela kroz dokapitalizaciju.

„Vlasničko povezivanje bi bilo dobro pre nekoliko godina, a od spajanja čiji bi motiv bio samo da nas neko veći ne preuzme nema koristi, jer ćemo i nakon toga biti premali“, uveren je Mršić.

Novotny, međutim, misli da su veći volumeni poslovanja bitni zbog ulaganja u inovacije, s čime se saglasio i Kostić, čija kompanija na 700 miliona evra prihoda ima 120 miliona evra gotovine, ali ne uspeva u regiji naći kompaniju koju bi tim novcem preuzela, a da joj garantuje 15 odsto prinosa na ulaganje. Za tehnološki iskorak na globalnom tržištu potrebno je dve do tri milijarde evra, a koja kompanija u regiji ima toliko novca, upitao se Kostić.

Mršić je uzvratio da ni Podravka ne može naći sličnog kandidata za preuzimanje u regiji, pa ga traži dalje na rastućim tržištima Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Što se istraživanja i razvoja tiče, Podravka ima 200 zaposlenih u tom sektoru, u koji ulaže oko 1,5 odsto prihoda od prodaje, a kada bi imali veće prihode, verovatno bi taj udeo bio manji, procenjuje Mršić.

Naslovna fotografija: Weekend Media Festival

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.