Šef Odeljenja za medije Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Dragana Nikolić Solomon izjavila je danas da je Nacrt zakona o javnom informisanju još na proceni u Briselu i da bi uskoro trebalo da se nađe u parlamentarnoj proceduri. Nikolić Solomon je rekla da se na sajtu Ministarstva kulture nalazi Nacrt zakona o elektronskim medijima, a da Radna grupa radi na doradi Zakona o javnim elektronskim servisima.

Nikolić Solomon je pomenula da je nedavno u Vranju formirana komisija za projektno finansiranje medija u kojoj su i dva novinara. Komisija bi trebalo da donese pravilnik o načinu raspodele novca za finansiranje sadržaja od javnog interesa. To je pravac kojim će ići sve lokalne samouprave ubuduće, ukoliko se usvoji i primeni zakon o javnom informisanju, rekla je ona.

Ukoliko mediji dobijaju državnu pomoć, rekla je Nikolić Solomon, ona se mora trošiti transparentno i za proizvodnju određenih sadržaja. Prema njenim rečima, sve preporuke Evropske unije su da se novac poreskih obveznika mora rasporediti transparentno, ravnomerno i za najbolje medijske sadržaje, a ne da ide automatski određenim medijima.

“Vlada Srbije je od prošle godine uložila veliki trud i napor da se usvoji medijska reforma i zakonodavni okvir i da zaživi tržište, kako bi mediji profitirali od pravljenja visokoprofesionalnih programa”, naglasila je Nikolić Solomon.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da je nužno za svaku demokratsku vlast da bude transparentna.

“Ako na državnom nivou nađete opravdanje za određene barijere u pristupu informacijama iz ovog ili onog razloga, takvih razloga je mnogo manje na lokalnom nivou.” rekao je Šabić, i dodao “Komunikacija mora da bude mnogo neposrednija. Narod bira, narod plaća porez i ima pravo da zna kako se vlast obavlja.”

Izvor: FoNet

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.