Prvi put u istoriji istraživanja pod nazivom Interbrand’s Best Global Brands, umesto brenda Coca-Cola na prvom mestu se nalazi neki drugi brend. Ispred najpoznatijeg proizvođača  bezalkoholnih napitaka nalazi se brend Apple, ali i – Google.

Interbrand, jedna od najpoznatijih svetskih savetodavnih kuća za brendove, objavila je godišnje rezultate Najboljih globalnih brendova (Best Global Brands), navodeći 100 najvrednijih brendova u svetu. Apple se ove godine nalazi na prvom mestu, Google je na drugom, a Coca-Cola, brend koji je 13 godina za redom držao prvo mesto, ovoga se puta našao na trećem mestu.

Ukupna vrednost ovogodišnjih 100 najboljih svetskih brendova je 1.5 triliona američkih dolara, što je porast od 8,4 odsto u odnosu na prošlogodišnjih top 100.

Od kako se 2000. godine prvi put pojavio na listi najboljih svetskih brendova kao 36. brend na svetu, Apple ne prestaje da se penje na lestvici, a vrednost ovog brenda se od tada povećala skoro 15 puta.

“Povremeno se u svetu pojavi kompanija koja promeni naše živote – ne samo svojim proizvodima, već i svojim dugom. Ovo je razlog zbog kojeg je nakon 13 godina dominacije brenda Coca-Cola, Apple danas broj 1.” izjavio je  Jez Frampton, izvršni direktor Interbranda.

“Tim Cook je postavio solidno vođstvo tima i zadržao je viziju Steva Jobsa netaknutom – viziju koja je omogućila Applu da ispuni svoje obećanje o inovacijama iznova i iznova.”

Novi na listi u 2013. godini: Discovery, Duracell, Chevrolet

Discovery (#70): Brend Discovery debituje na listi najboljih svetskih brendova nakon godine koja je oborila sve rekorde. Televizijski kanali pod brendom Discovery dostupni su u 217 zemalja, na 45 jezika, i tako dosežu do preko 1,3 milijarde pretplatnika izvan Sjedinjenih Američkih Država. Šest godina nakon što je na mesto izvršnog direktora došao David Zaslav, kompanija je porasla sa procenjenih 720 miliona amerčkih dolara profita na 721 milion samo od međunarodnog poslovanja.

Duracell (#85): Duracell, brend čiji je vlasnik kompanija Procter & Gamble ove godine se ponovo vratio među najbolje brendove sveta, nakon što je 2010. godine ispao sa liste, na kojoj je bio od početka. Danas brend Duracell drži 25 odsto učešća na globalnom tržištu baterija, i jedan je od vodećih P&G brendova.

Chevrolet (#89): Sa skoro 50 odsto svih General Motors vozila prodatih u svetu, Chevrolet je ove godine obezbedio čvrstu poziciju među najboljim svetskim brendovima.

Brendovi sa najvećim porastom u 2013. godini: Facebook, Google, Prada, Apple, Amazon

Facebook (#52, +43%): Vodeća, i zapravo jedina, društvena mreža koja se nalazi na listi najboljih brendova, Facebook je bio uspešan u povećanju i povraćaja i zarade po akciji u protekloj godini, i nadaleko je nadmašio očekivanja Wall Streeta. Takođe, ova društvena mreža je povećala broj svojih korisnika za 26 odsto od izkasla na berzu pre više od godinu dana.

Google (#2, +34%): Zahvaljujući evolutivnim promenama u svojoj osnovnoj ponudi (Search, Android, Gmail), ali i inovacijama poput naočara Google Glass ili sopstvenog vozila bez vozača, vrednost brenda Google porasla je za 34 odsto, i tako ga dovela na drugo mesto najvrednijih brendova na svetu.

Prada (#72, +30%): Luksuzni brend-ikona Italije ove godine se našao u prvoj trećini liste, sa porastom vrednosti brenda od čak 30 odsto, odmah iza tehnoloških brendova kao što su Facebook i Google. Porast vrednosti brenda odražava sposobnost organizacije da podstakne harmoničan, ali i profitabilan, balans između italijanskog nasleđa i inovativnog dizajna.

Amazon (#19, +27%): Sa porastom vrednosti brenda od 27 odsto, Amazon je među brendovima koji beleže najveći porast u ovogodišnjem izveštaju. Inovacije u e-trgovini pomažu Amazonu da se jasno diferencira od konkurencije, a proširili su se i na nove sfere poslovanja, poput programiranja, 3D pametnih telefona, novih Kindle uređaja i drugog.

Najboljih 100 brendova u slici:

Best Global Brands 2013 Poster

Ceo izveštaj u pdf. formatu možete preuzeti sa ovog linka.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.