U beogradskom restoranu Caruso u petak, 13. septembra, održano je osnivačko veče nevladine organizacije Women in Tech Serbia (Žene u tehnologiji). Cilj i misija WiTS jeste otkrivanje i okupljanje žena iz svih visoko-tehnoloških grana poslovanja u Srbiji i regionu, bilo da su preduzetnice, suvlasnice tehnološki orijetnisanih preduzeća, zaposlene u takvim i freelanceri, te da im ponudi direktan pristup tržištima SAD i nekim na Bliskom istoku, na kojima je potražnja za rešenja i proizvode iz ovih oblasti u velikom porastu.

Nakon okupljanja stotinak gostiju koje su većinom činili novih članovi WiTS i mediji, započet je i zvanični deo programa. Ana Jovanović je predstavila svoju školu web dizajna Krojač i ukazala više puta na to koliko je bitna ta vrsta edukacije svima, pa i onima koji nisu imali prilike to da nauče u školama i na fakultetima. Predstavila je nekoliko primera svojih polaznika koji su, pomoću znanja koje su stekli o dizajnu i radu na Internetu, postigli uspeh u poslovanju.

Nakon Ane, reč je uzela Nina Kovačić, koja je opisala čime se ona i mnogi danas u Srbiji bave, a retko je vidljivo, te kako je Miscrosoft primetio njen rad i angažovao je. Istakla je kako ta putanja ka uspehu i izvozu usluga jednog velikog svetskoj korporaciji nije bila pravolinijska, već je u toku njenog rada i razvoja bilo neuspeha, pehova, pa i nezadovoljnih klijenata, ali da se daljim, upornim radom i trudom dolazi do većih i značajnijih poslova i, naravno, novih znanja i veština.

adaJAMM women in tech serbia

Dragana Milinković, iz ličnih razloga i u poslednji čas, nije mogla da se pridruži osnivačkoj večeri, ali su tu bile gošće iznenađenja, 4 IT studentkinje nazvane AdaJAMM, koje su napravile korisnu i atraktivnu Windows phone 8 aplikaciju koja im je nedavno donela i prvu nagradu na međunarodnom Microsoft Imagine Cup’s Woman’s Athletics App Challlenge. Jovana Kovač, Ana Rodić, Jelena-Marina Bradarić i Maša Pejčić bile su samo jedan, ali savršen primer mladih nada na ovom tržištu koje su u toku sa dešavanjima i potražnjom na stranim tržištima.

Danica Radišić, kao predsednica udruženja, predstavila je osnovne ciljeve, te istakla još jednom da ono neće biti “samo” žensko udruženje, niti “samo” fokusirano na IT, već da će putem ovog udruženja žene biti lideri i kroz IT i druge tehnološke struke povesti razvoj velikog proizvodnog, inovacionog i izvoznog potencijala ove male zemlje na Balkanu.

Generalni sekretar Nataša Kilibarda naglasila je nekoliko puta, što u predstavljanju organizacije i programa to veče publici, što u razgovoru sa novinarima, da će udruženje odmah početi da ostvaruje saradnju sa sličnim međunarodnim organizacijama, te da će ubrzo prilagoditi njihove postojeće programe za mentorstvo i edukaciju našem tržištu i potrebama i početi da ih primenjuje. Napomenula je i da Srbija ima više žena zaposlenih u tehnološkim oblastima nego što je prosek u Evropi i SAD, ali da ni to svakako nije dovoljno i da je jedna od namera ovog udruženja da postakne što više devojaka da se pridruže ovim profesijama i uspešnom razvoju srpskog tržišta.

danica radisic natasa kilibarda women in tech serbia

Jedini muški osnivač i zamenik predsednika udruženja, Terry Curtis, koji ima dugogodišnje iskustvo u radu sa ovakvim udruženjima u SAD i svetu, istakao je veliku postojeću potražnju za tehnološkim uslugama i proizvodima na stranim tržištima i, posle nekoliko godina iskustva rada u Srbiji, veru da da Srbija može da ispuni značajan deo te potražnje.

marketingITD će sa zadovoljstvom pratiti rad udruženja Women in Tech Serbia, a vi se možete pridružiti radu udruženja prijavom na web stranici, i možete ih možete pratiti putem zvaničke Facebook stranice i Twitter profila.

Foto: Nenad Pavlović

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.