Doba moderne tehnologije i globalna internetizacija, pored svih dobrih strana koje se ne mogu osporiti, imaju i ne malo negativnih, od kojih je jedna i narušavanje jezika i jezičkih normi. 

Zbog toga što je globalni sistem SMS poruka prilagođen engleskom jeziku, bez specijalnih – dijakritičkih znakova poput naših š, ć, ž, đ, č ili nemačkih ü, ä, ö, ili recimo znakova poljske abecede poput ę, ł, ń, vrednost karaktera potrebnih da se neki od ovih znakova pošalju putem SMS-a može i do nekoliko puta povećati cenu ove usluge.

Takođe, jedan od razloga zbog kojeg se ne koriste dijakritički znaci jesu i mobilni telefoni i tastature koje korisnici ne umeju da podese tako da imaju i slova svog jezika, već ostaju sa predefinisanim engleskim rasporedom i znacima.

Ovo je dovelo do toga da veliki broj ljudi čiji govorni jezici imaju posebne znake ne koriste te znake u komunikaciju putem interneta ili SMS-om.

Poljska akademija nauka odlučila je da ne sedi skrštenih ruku, već da uradi nešto za zaštitu sopstvenog jezika. Uz pomoć agencije Ogilvy&Mather osmislili su kampanju u kojoj su na kreativan, zabavan, ali veoma upečatljiv način pokazali šta bi se desilo kada bi sva “posebna” slova iz poljskog jezika nestala.

Na kampanju su utrošili 3.000 evra, a odjek je bio i više nego odličan: samo u jednom danu dosegli su čak 24 miliona od ukupno 32 miliona Poljaka.

Pogledajte kako je ova kampanja izgledala:

Dok se Matica Srpska i/ili Srpska akademija nauka i umetnosti ne sete da pokrenu nešto slično, i objasne ljudima da nije isto da li idete kod frizerke na šišanje i šatiranje ili sisanje i satiranje – ostaje nam da gledamo tuđe kampanje, i nadamo se najboljem za nas.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.