U zlatno doba procvata oglašivačke idustrije, tokom pedesetih i u prvoj polovini šezdesetih godina prošlog veka, jedan od najvećih oglašivača bila je duvanska industrija. Radilo se na popularizaciji pušenja i u te svrhe je sve bilo dozvoljeno, pa i ono što danas smatramo predrasudama, ponižavanjem i neravnopravnim položajem.

Međutim, kako su negativne posledice pušenja bivale sve evidentije, tako su i brojna udruženja zahtevala da se prestane sa oglašavanjem pušenja. Nakon što je 1964. godine objavljena prva američka opsežna studija o negativnom uticaju pušenja na zdravlje (vidi: Smoking and Health: Report of the Advisory Committee to the Surgeon General of the United States) oglašavanje duvana i duvanskih proizvoda postaje sve suptilnije.

U Sjedinjenim Američkim Državama 1971. godine stupa na snagu zabrana oglašavanja duvana i duvanskih poizvoda na televiziji i radiju, međutim, sve do 1986. godine oglašavanje se nastavilo na način što se nije prikazivao sâm čin pušenja. Od 2010. godine na snazi je zakon kojim se zabranjuje svaki vid oglašavanja te sponzorisanje sportskih, muzičkih ili bilo kakvih drugih manifestacija.

Od 1991. godine, u Evropskoj Uniji je zabranjeno svako oglašavanje duvana i duvanskih proizvoda na televiziji, dok se od 2005. godine ova zabrana primenjuje i na ostale medije (radio, štampa, internet, bilbordi i slično).

Danas je duvanskoj industriji ostalo samo da se seća onih vremena kada su neometano mogli da navode ljude da pomisle da pušenje ne samo nije štetno, nego čak i korisno, a nama da se podsećamo na početke kreativnog oglašavanja.

Give her your Tipalet and watch her smoke.

“Give her your Tipalet and watch her smoke”

"Let your throat enjoy smooth smoking"

“Let your throat enjoy smooth smoking”

Virgina Slims Very Pro Female Ad

“Virgina Slims Very Pro Female”

"Smoke a Lucky to feel your level best!"

“Smoke a Lucky to feel your level best!”

Us Tareyton smokers....

“Us Tareyton smokers would rather fight than switch!”

More Doctors Smoke Camels
Science Discovered it You Can Prove It
Merry Christmas for every smoker

Napomena: Cilj ovog teksta nije podsticanje pušenja, niti reklamiranje duvanske industrije, duvana niti duvanskih proizvoda. Tekst je napisan isključivo sa svrhom da pokaže primere nekadašnjih načina oglašavanja. Pušenje je štetno za zdravlje.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.