Za razliku od ostatka sveta gde se jun obeležava kao LGBT Pride Month (Mesec ponosa LGBT ljudi), u Srbiji se na ovu temu priča tokom septembra, kada već nekoliko godina za redom organizacije za ljudska prava pokušavaju da organizuju šetnju LGBT osoba. Nedavno smo pisali o tome kako je direktor poznatog italijanskog brenda testenina Barilla izjavio da nikada ne bi koristio gej parove u cilju reklamiranja svog brenda, što je izazvalo veoma burne reakcije širom sveta i primoralo Guida Barillu da se javno izvini.

Iako LGBT zajednica nikako nije zanemarljiv tržišni segment, ljudi iz sveta marketinga i dalje odbijaju da im se direktno obrate, ili to čine veoma stidljivo. U ovom tekstu donosimo niz reklama koje su razni brendovi snimili radi direktne komunikacije sa LGBT zajednicom, iako neke od njih nikada nisu emitovane na televizijama.

Toyota je za tržište Kanade tokom 2006. snimila reklamu gde su glavni protagonisti ćerka i otac koji se zaštitnički raspituje o novom partneru koji će se pojaviti svakog trenutka.

Mnogo je vremena prošlo od kampanje “You don’t have to be Jewish to love Levi’s” koja je srušila tabue zasnovane na verskoj pripadnosti, a tokom godina Levi’s postao jedan od najpopularnijih brendova u svetu. To je nateralo ljude iz kompanije da 2007. godine snime reklamu koja govori o tabuima ovog vremena, istopolnim parovima.

Stalker jeans je sa druge strane izabrao mnogo šokantniju tematiku za promociju svojih proizvoda.

Heinz, najpoznatiji proizvođač kečapa u svetu, je u cilju promovisanja svog majoneza 2008. godine snimio reklamu za tržište Velike Britanije, koja je ocenjena kao „uvredljiva“ i „neprikladna“.

McDonald’s se je 2010. godine u Francuskoj obratio LGBT zajednici sloganom „Come as you are“ kroz priču neshvaćenog tinejdžera.

Renault je pod sloganom „Times has changed, the Twingo too!“ promovisao svoj novi model automobila.

Još jedna reklama iz Renaulta:

Richard Branson, eskcentrik kakav jeste, malo se poigrao sa ovom temom i snimio reklamu za Virgin Atlantic koja je privukla pažnju mnogih.

Najzanimljivija reklama za ljude sa našeg podneblja bi svakako bila ona za australijski brend donjeg veša MIROSLAV čiji je slogan “Quality best appreciated up close!”.

Ilustracija: Rev Dan Cat; Flickr

O autoru/ki

Miloš Raičević

Creative Thinker & Problem Solver

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.