Dvanaestog oktobra će se u Nišu održati druga po redu TEDxNiš konferencija, ovog puta u organizaciji Udruženja studenata tehnike Evrope – BEST Niš.

Organizatori ističu da TED koncept predstavlja neprofitnu organizaciju posvećenu idejama vrednim širenja. Sve je počelo davne 1984. kao godišnja konferencija koja okuplja neke od vodećih svetskih mislilaca i praktičara kako bi podelili svoje inovativne ideje vezane za  tehnologiju, zabavu i dizajn   – što su tri široke oblasti koje zajedno oblikuju budućnost.  Program konferencije istovremeno obuhvata i bezbroj značajnih ideja iz najrazličitijih  disciplina.

U duhu ideja vrednih širenja, TED je pokrenuo TEDx   – program lokalnih, nezavisno  organizovanih događaja širom sveta, koji okupljaju ljude koji žele da dožive TED iskustvo,  gde se govore lokalni stručnjaci, mislioci, praktičari, umetnici…

U Nišu su u toku pripreme za drugu ovakvu konferenciju koju ovog puta  organizuju članovi lokalne BEST grupe iz Niša, uz pokroviteljstvo kompanija poput „Ernst & Young”, „IDEA”, „Voda Vrnjci”, „Kozmetik Plus” i drugih koji su prepoznali značaj ove  konferencije i uticaja koji ona može imati na lokalnu zajednicu.

TEDxNiš konferencija predstavlja idealan događaj za svakog ko je zainteresovan  da čuje dobre, nove i zanimljive ideje, da bude inspirisan, da upozna nove ljude ili  preispita svoje mišljenje, znanje i stavove. Isto tako, najbitniji deo TEDx događaja čine  upravo učesnici u publici, čiji je broj ograničen na 100 i za koje je otvorena prijava do  30. septembra.

Potvrđeni su i prvi govornici, pa će tako posetioci između ostalog moći uživo da  čuju zbog čega i kako je nastala „Uči Slobodno Akademija“ Saše Popovića, profesora  matematike iz Niša i koja je vizija budućnosti obrazovanja u svetlu najsavremenijih  tehnologija. Takođe, za sada je potvrđeno da će učesnici TEDxNiš konferencije biti u prilici  da čuju zanimljive govore Nebojše Ozimića, istoričara i autora više desetina knjiga i  publikacija različite tematike, i Dejana Stojiljkovića, pisca i strip scenariste, široj publici  poznatog kao autor romana „Konstantinovo raskršće“.

Nekome možda pravi razlog za prijavu bude upravo dama iz Aleksandrovca, Sanja  Knežević, arheolog, koja je po završetku studija spakovala kofere i napustila prestonicu,  jer je imala ideju i od napuštenog seoskog zaseoka napravila profitabilno etno selo, a  ubrzo zatim proglašena za najuspešniju preduzetnicu u Srbiji. Dok će avanturističkim  dušama sigurno najviše prijati dvojac koji čine Tamara Kovačević i Srđan Dakić, koji će  sa učesnicima TEDxNiš konferencije podeliti šta je sve potrebno da bi se smestilo petoro  ljudi, kutija puna igračaka i desetak sponzora u ambulantni auto i vozilo 15,000 kilometara  kroz 15 zemalja. A, i zašto to raditi?

Za ljubitelje Interneta i IT tehnologija će verovatno pravu poslasticu predstavljati  trojac koji čine Borislav Blagojević, čovek sa velikim iskustvom u grafičkom dizajnu,  projektovanju i programiranju; Ivan Minić, pravi Internet guru, učestvovao na više od 300 projekata u 28 zemalja, na 6 kontinenata; i Dragan Varagić, vlasnik nekoliko sajtova  i najstarijeg e-mail časopisa u Srbiji, kao i servisa za online distribuciju medijskih  saopštenja.

Organizacioni tim obećava da će uskoro objaviti još imena zanimljivih govornika,  čije su ideje vredne širenja, a mi podsećamo da je rok za prijavu za učešće do kraja  septembra i da više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu konferencije – www.tedxnis.rs.

O autoru/ki

marketing ITD

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.