Za takmičarski deo evropskog oglašivačkog festivala Golden Drum, koji se održava od 9. do 11. oktobra u Portorožu, stiglo je 307 prijava za 1.395 radova iz ukupno 26 država tzv. nove Evrope, što je za 3 odsto manje nego prošle godine.

Oko trećinu prijava (421 rad) prijavile su nezavisne agencije koje se takmiče za nagradu Tartini. Najveći porast prijava u sekciji jednokanalnih akcija (single channel) zabeleža je grupa mobilnih radova – 18 odsto više u odnosu na prošlu godinu, kao i grupa digitalnih radova – 8 odsto više. Ovo jasno odražava trend porasta digitalnog komuniciranja i kreativne upotrebe digitalnih kanala.

Najveći pad prijava kada su u pitanju jednokanalne akcije je u grupama kreiranje brenda i korporativnog identiteta (15 odsto) i radijskih oglasa (12 odsto).

U višekanalnim akcijama grupe neposrednih akcija zabeležile 100 odsto više prijava, dok je za događaje stiglo 40 osto više prijava.

Među državama iz kojih je ove godine stiglo više prijavljenih radova u odnosu na prethodnu najbolje stoji Turska, sa 143 prijave ove godine u odnosu na 77 prošle, Bugarska (44 u odnosu na 23), Makedonija (27 u odnosu na 14) te Grčka (16 u odnosu na 4).

Manje prijava je ove godine stiglo iz Austrije (71 naspram 92 prošle godine), Litvanije (19 naspram 28), ali i Sloveniji, iz koje je ove godine stigao 31 rad, naspram 48 prijavljenih prošle godine.

Za takmičenje Off Drum Beat the Drum for the Change mladi kreativci prijavili su 177 plakata.

Najbolje radove i one koji su ih prijavili čeka 16 velikih nagrada, zlatnih i srebrnih bubnjeva, zlatna ruža za najbolju agenciju nove Evrope, nagrada Tartini, zlatna mreža za najbolju agencijsku mrežu, velika nagrada za brend, posebne nagrade Virtuoso i nagrada zlatni sat koja će ove godine biti prvi put dodeljenja najboljem kreativnom direktoru za oglašivačku kampanju koja dobije najviše nagrada.

Izvor: Marketing magazin

Foto: Golden Drum 2012

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.