Filmovi, muzika, knjige i ostali fajlovi prvenstveno se “skidaju” sa interneta zbog toga što korisnici prvo žele da provere da li im se dopada nešto pre nego što to zaista i kupe. Drugi razlog je možda i važniji: zato što u tom trenutku ne postoji nijedan drugi način da se to nabavi legalnim putem u datom trenutku. Treće je zato što nam je nešto suviše skupo i skidanje fajlova sa nekog sajta je jedini način da se do toga dođe. 

Ovo su rezultati dvogodišnjeg istraživanja koje je sprovela Cybernorms Research Group sa Univerziteta u Lundu u Švedskoj, a istraživanje je napravljeno u saradnji sa web stranicama Torrentfreak i Pirate Bay, odnosno njihovim korisnicima, i najveće je istraživanje ovakve vrste urađeno do sada. U istraživanju je učestvovalo 75 hiljada korisnika širom sveta.

Ukinite vremensku razliku u distribuciji sadržaja širom sveta

Kako navodi tportal.hr, rezultati su pomalo iznenadili i same autore istraživanja, a jedan od začetnika projekta Marcin de Kaminski ističe da su ispitanici u istraživanju veoma jasno objasnili šta misle o konceptu autorskih prava u digitalnom svetu.

“Uvek je najlakše reći da je deljenje datoteka preko interneta naprosto neka vrsta pohlepe, lenjosti, škrtosti ili lopovluka. Naše istraživanje je pokazalo da korisnici to ne rade samo zato što je nešto besplatno. Odgovori koje smo od njih dobili, a većina njih nije odgovorila samo jednom rečenicom, jako dobro ilustruju situaciju na tržištu”, navodi Kaminski.

Gotovo da nema korisnika iz neke zemlje koji nije naveo problem nedostupnosti određenih sadržaja, pre svega muzike i filmova. Kaminski kaže da se dosta sadržaja, pogotovo televizijskog, još uvek prvenstveno nudi domaćoj publici, a tek kasnije publici u ostalim zemljama. Publika, međutim, ne želi da čeka mesecima da joj nešto postane dostupno, a i pitanje je na kojem tržištu će se neka serija ili film uopšte prikazati. Zbog toga je deljenje na sajtovima poput Pirate Bay i hiljadama sličnih za neke jedini način da tog sadržaja dođu.

Zakone pišu oni koji ne poznaju (digitalno) tržište

“Ovo istraživanje bi svakako moglo biti od velike pomoći zakonodavcima u Evropi, Americi, ali i ostatku sveta. Da biste donosili zakone koji se tiču ovakvih stvari, morate razumeti digitalni svet i ono što se u njemu događa. Nažalost, zakoni protiv piraterije često se donose na temelju nekakvih priča rekla-kazala i mišljenja koja nisu osnovana na činjenicama, već na nekakvim poluinformacijama”, tvrdi Kaminski.

Ispitanici su dali veoma čvrste argumente i za ostale razloge zbog kojih redovno posećuju sajtove na kojima mogu da podele i skinu ono što ih zanima.

Tako je dobar deo njih naveo da je muzička i filmska produkcija prevelika i da, zahvaljujući deljenju, uspevaju da filtriraju ono što im se sviđa. Mnogi među njima čak su i kazali da nikada pre nisu kupovali više muzike i filmova nego poslednjih godina, odnosno od kada imaju mogućnost da prvo provere šta se nudi.

Korisne analize da li su i korisnici koji kupovanje legalnog sadržaja smatraju preskupim. Među njima je najviše korisnika iz istočne Evrope, koji su posebno istakli kako su filmovi i muzika u ovom delu Evrope vrlo često dosta skuplji nego u ostalim zemljama.

“Piraterija se neće sprečiti čvršćom kontrolom, već radom na problemima koji su u ovom istraživanju jako dobro prikazani. Smatram potpuno pogrešnim da se protiv piraterije zakonodavci bore isključivo donošenjem strogih zakona i što se samo govori o kršenju autorskih prava. Očito je da svi moraju da razmisle kako korisnicima da omoguće više legalnih načina da dođu do sadržaja i možda ono što je i važnije, kako da taj sadržaj finansijski bude prihvatljiv što većem broju ljudi. Uostalom, što više ljudi kupuje nekakav sadržaj, bez obzira po kojoj ceni, to je veća korist za filmsku i muzičku industriju”, zaključuje Kaminski.

Da li ste vi saglasni sa rezultatima ovog istraživanja? 

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.