Vip Mobile i LG Electronic predstavili su u restoranu “Biber” 10. oktobra 2013. godine u Beogradu dugo očekivani LG G2 smart telefon, koji je u Srbiji premijerno dostupan u okviru Vip postpejd ponude. 

U pitanju je model koji predstavlja otelotvorenje najnovijih tehnoloških inovacija i filozofije LG-a usmerenim isključivo na korisnika. Kako je istakao Kenneth Ji, direktor poslovne jedinice za mobilne uređaje kompanije LG Electronics Magyar Kft.

Stvorili smo uređaj koji jednostavno razume potrebe savremenog čoveka. Na taj način nastavljamo sa ulaganjem velikih napora u kreiranju komfornih, funkcionalnih, kako i estetski privlačnih uređaja po meri korsinika.

I u to smo se i sami uverili, G2 je u samom vrhu i prevazilazi mnoge konkurencijske uređaje u svojoj klasi.

Uz superiorni hardver u ovaj model utkane su mnoge inovacije koje vam omogućavaju da se oslonite prvi put na svoj uređaj uz radno okruženje koje utisak korišćenja čini jedinstvenim, intuitivnim, praktičnim i koje je upakovano u sjajan dizajn. Izmeštanjem tastera telefona sa strane na poleđinu telefon stoji čvrsto u ruci, a mogućnost ispadanja telefona je drastično smanjena.

Nekima od vas će možda delovati da je radno okruženje prenatrpano, nepregledno, frustrirajuće i to su zaista zamerke koje mogu biti uvažene ukoliko ste u svom životu isključivo koristili recimo TouchWiz, HTCSense ili Stock Android (Google experience). Međutim, s obzirom na to da imam duže iskustvo sa LG telefonima nakon gore navedenih okruženja mogu da (subjektivno) zaključim da je LG uradio dosta toga kako bi novi korisnici mogli da bez ikakvog problema ili privikavanja vrlo lako koriste njihove uređaje, ali o tome i mnogo čemu drugom pričaćemo šire u testu koji sledi.

Hardver

Chipset Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800
CPU: Quad-core 2.26 GHz Krait 400
GPU: Adreno 330

Li-Po 3000 mAh

LGG2test

LG G2 može da se pohvali sjajnim hardverom, ali bih se koncentrisao na tri za koje mislim da su ključne za ovaj model. Procesor + GPU combo:  2.26 GHz Qualcomm® Snapdragon™ 800 Quad-Core Processor / Adreno 330 Trenutno na tržištu postoji samo dva telefona uz LG G2 koji koriste ovaj procesor. Nakon ekstenzivnog igranja igara, otvaranja praktično svih aplikacija simultano, naizmeničnog puštanja najzahtevnijih multimedijalnih formata ni u jednom trenutku nisam osetio lag bilo koje vrste! Uređaj se ponaša besprekorno i sa dodatkom u vidu Adreno 330 GPU sve to dovodi do ultimativnog android iskustva.

G2test

Iznad sam pomenuo jednu vrlo bitnu karakteristiku ovog telefona, a to je  “pouzdan oslonac” i za to je vrlo zaslužna baterija. Pre G2 nije postojala opcija da se izađe iz kuće, a da se ne ponese punjač. To je generalno problem što se tiče većine pametnih telefona, ali ovde to nije slučaj. Nakon 10 dana korišćenja počeo sam da zaboravljam na dodatne kablove u džepovima, jer baterija na G2 uz recimo neko prosečno korišćenje traje skoro 15 sati ne računajući stand by mode. Što je poprilično impresivno što se mene tiče ukoliko uzmemo u obzir da S4 i HTC One nisu ni blizu.

Ekran, kamera, zvuk

True HD-IPS + LCD capacitive touchscreen, 16M colors
1080 x 1920 pixels, 5.2 inches (~424 ppi pixel density)
Corning Gorilla Glass 2

Prva stvar koja vam padne na pamet kada pogledate G2: “Ovaj telefon je samo ekran”, i to je tačno. Ono što je LG uradio na ovom telefonu, a što je omogućilo da 5.2 inča ekran stane u kućište koje je neznatno veće od 4.7 leži u tome da kućište nema fizičke standardne tastere sa strane ili na dnu već je sva kontrola smeštena ispod sočiva kamere na pozadini uređaja, što je feature već viđen kod Motorole. IPS ekran sam po sebi je izvrstan, ( što je i nekako normalno ) i ne verujem da postoji mnogo boljih na tržištu, ali to je opet stvar lične preferencije.

EXTRAS: Rear Control, Knock On, Camera Rear Control (Volume UP/Down, Lock)

LG je ovde što se mene tiče itekako pogodio. Činjenica da sam levoruk itekako utiče na to da koliko mi je teže ili lakše da koristim neki uređaj. Nebrojano puta zbog tastera koji su prilagođeni za desnoruku upotrebu telefon ispadao posebno pri slikanju ( selfie anyone?). Sa G2 nemam nikakvih problema od prvog minuta upotrebe. Centralna pozicija tastera na poleđini omogućava 100% kontrolu držanja i okidanja pri slikanju, aktiviranju same kamere i regulacije zvuka pri razgovoru, što zaista cenim.  Postoji dva načina zaključavanja/otključavanja telefona: Fizički taster na poleđini i “knock on” koji upotrebljavate uglavnom ukoliko je telefon položen na nekoj površini, a fizički tasteri nedostupni. Kamera na telefonu mi je možda najbitniji feature koji koristim.

13 MP, autofocus, LED flash
Simultaneous video and image recording, geo-tagging, face detection, optical image stabilization, HDR

LGG2 poseduje 13MP Camera with OIS – “optical image stabilization” , a čemu to služi najbolje se vidi u LG promo videu na kraju teksta, a pre toga pogledajte par fotografija:

Zaključak [TL;DR]

Ovo je sigurno telefon kojim ćete biti zadovoljni. Brz, kvalitetno urađen, “baterijski izdržljiv”, biće vam “dobro društvo” duži period sigurno – ili makar do neke potpuno nove specifikacije telefona.

Ukoliko ipak niste sigurni, savetujem vam da sačekate Nexus 5 koji se očekuje vrlo uskoro, a koji će po svemu sudeći nositi dosta toga što G2 već poseduje.

Pogledajte i ovaj zanimljiv video klip o kameri koju poseduje LG G2:

O autoru/ki

Aca Todorović

Archaeologist, Metaphysical naturalist, Futurist, Co-founder of trablmejker.com, Cheif Online Editor and Co-founder of Frenzy Spark Magazine Representative @cafebabelbgd. Online content researcher at Investintech. Social Media addict. Science Fiction fan. Savršeno razume srpski, ali mu biografija bolje zvuči na engleskom.

2 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.