Ono što je dozvoljeno u jednoj državi ne mora biti u drugoj – čak i kada su razvijene zemlje u pitanju. Sa ovim problemom susrela se novozelandska Fondacija za borbu protiv raka dojke (The New Zealand Breast Cancer Foundation) koja je dobila zabranu da koristi video spot škotske Vlade – zbog nagih bradavica koje su prikazane u njemu.

Iako nije u pitanju pornografska golotinja, već video spot koji pokazuje kako izgledaju ženske dojke koje su zahvaćene rakom, Biro za odobravanje reklama (Commercial Approval Bureau) odlučio je da zabrani njegovo emitovanje – uprkos fantastičnim rezultatima koje je kratko emitovanje postiglo: čak 50% više žena se javilo svom doktoru, kao posledica toga što su videle ovu reklamu!

Škotska glumica Elaine C Smith uradila je ovaj video spot 2012. godine za Vladu Škotske, u sklopu kampanje koja je u svojoj matičnoj zemlji dala odlične rezultate, a od tada se putem interneta proširila na ceo svet.

Ova apsurdna situacija sa kojom se susrela novozelandska Fondacija je i razlog zbog kojeg smo mi bili priunuđeni da za naslovnu fotografiju stavimo ilustraciju bez bradavica – inače ne bismo mogli da objavimo tekst na Facebooku.

Kako vama deluju ovakvi zakoni? Ima li smisla zabranjivati bradavice, ukoliko je u pitanju neka društveno odgovorna akcija?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

4 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.