Instagram je jedna od najpopularnijih društvenih mreža za deljenje i editovanje fotografija, i na svetskom tržištu odavno prihvaćena kao kanal komunikacije sa potrošačima. Međutim, u Srbiji, ali i regionu čini se da nije dovoljno zastupljena, iako korisnika ove mreže na prostorima bivše Jugoslavije ne manjka. Zbog toga smo odlučili da uradimo mini-seriju tekstova čiji je cilj da promoviše Instagram, pokaže kvalitetne primere iz svetske, domaće i regionalne prakse i pomogne kompanijama da se umesto samo na Facebook usmere i na ovu društvenu mrežu.

Istorija Instagrama

Instagram je nastao 2010. godine kao aplikacija za mobilne telefone, u početku samo namenjena vlasnicima iPhone telefona. Od proleća 2012. godine postaje dostupan i na Android uređajima, kada je saopšteno da više od 30 miliona ljudi širom sveta svoje fotografije deli na internetu baš putem ove mreže. Za mobilne telefone koji koriste Windows operativni sistem još uvek ne postoji zvanična aplikacija, već se koristi tzv. third-party application, Instagraph, ali se ovih dana očekuje da stigne i zvanična verzija.

U septembru 2013. godine je Instagram imao 150 miliona aktivnih korisnika, godinu dana nakon što je zvanično završeno preuzimanje ove mreže od strane kompanije Facebook, koja je isplatila neverovatnih milion dolara, delom u gotovini, delom u svojim akcijama.

Od nedavno su na Instagramu uvedene i reklame – sponzorisane objave, o čemu će biti više reči u nekom od narednih tekstova.

Primeri iz svetske prakse

Kako biste dobili inspraciju za korišćenje ove mreže u korporativne svrhe, među najpopularnijim nalozima odabrali smo šest koji imaju neke od najinspirativnijih fotografija i najzanimljiviji su za praćenje.

ogilvymather on Instagram

“Najdruštvenija” marketinška agencija Ogilvy&Mather i na ovoj društvenoj mreži ima nalog, @ogilvymather, koji koristi da podeli fotografije sa konferencija na kojima govore ili koje posećuju, kao i da podele nezobilazne Ogilvizme (Ogilvyism – citat osnivača Davida Ogilvya). Takođe, na fotografijama se često nađu i zaposleni (i nižih i viših rangova) Ogilvy&Mather agencija širom sveta, a nastoje da obeleže i sve važnije datume i praznike.

starbucks on Instagram

Kompanija koja je napravila svetski poznati brend od svojih kafa i kafea@Starbucks, ima više od 1,6 miliona pratilaca na ovoj mreži, koji redovno uživaju u fotografijama čija je tema, svakako, kafa, u različitim situacijama. Prikazuju kako kafe u svojim prepoznatljivim šoljama, tako i različite načine serviranja kafe u raznim delovima sveta.

redbull on Instagram

Svi ljubitelji “adrenalinskih” igara sigurno uživaju u fotografijama koje postavlja @RedBull, najpoznatije energetsko piće na svetu, koje je svoje ime veoma uspešno povezalo sa adrenalinom i postalo sinonim za energičnost. Objavljuju fotografije visokog kvaliteta, profesionalno urađene [ovo bih im radije zamerila, jer je poenta Instagrama fotografija nastala u trenutku, a ne u studiju, ali je ovo ipak korporativnim nalozima oprošteno – prim. aut.] na kojima su sportisti u neobičnim pozama, motoristi, biciklisti, snouborderi – da upotrebimo čuvenu novinarsku floskulu, to su fotografije od kojih zastaje dah.

tiffanyandco on Instagram

Kompanija koja je brendirala ne samo svoje ime i nakit, već i čuvenu tifani-plavu boju@tiffanyandco, sigurno je inspiracija svima koji uživaju u fotografijama nakita. Na fotografijama su, očekivano, najčešće komadi nakita, ali i poznate ličnosti koje ga nose, fotografije sa događaja, a veoma retko se nađe i poneki citat. Takođe, obeležavaju se i najpoznatiji praznici, poput Halloweena nedavno, što se vidi i na ilustraciji iznad.

natgeo on Instagram Nastao kao magazin koji se proslavio svojim kvalitetnim fotografijama neuobičajenih ljudi, predela i dešavanja, National Geographic @natgeo jedan je od najinteresantnijih naloga na Instagramu. Pored svojih fenomenalnih fotografija, uz dozvolu autora, što je veoma važno napomenuti, objavljuju fotografije i drugih korisnika Instagrama, što možete činiti i vi – naravno, nakon što dobijete dozvolu autora (ne zaboravite da prenesete opis fotografije, kao i da potpišete autora). nasa on Instagram

Za kraj, jedna ne baš obična kompanija, i ne baš obične fotografije@nasa. Kada ste deo kompanije čija je misija istraživanje svemira, nije teško imati inspiraciju i pronaći materijal za objavljivanje na društvenim mrežama. Ovaj nalog neka vama lično posluži kao jedan od onih koji ćete sa zadovoljstvom pratiti sa svog privatnog naloga, i uživati u predivnim fotografijama koje ne viđate baš svaki dan.

U sledećem tekstu biće reči o pravilima objavljivanja fotografija na ovoj mreži, i biće dati primeri korporativnih Instagram profila iz Srbije. Kako ne biste propustili naredne tekstove, pratite našu Facebook stranicu i Twitter profil, a možete se prijaviti i na dnevna ili nedeljna obaveštenja mailom, tako što ćete popuniti formu na desnoj strani ove stranice.

Da li vaša kompanija koristi Instagram? Koje korporativne naloge vi pratite, kako iz sveta tako i iz regiona? Preporučite nam ih u komentarima.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

6 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.