Društvena mreža koja ima više od 150 miliona korisnika širom sveta i na kojoj svetske kompanije uspešno komuniciraju sa svojim potrošačima, u regionu se tek stidljivo spominje kao nešto u začetku. Iako ni na prostorima nekadašnje Jugoslavije korisnika ne manjka, kompanije kao da još uvek nisu sigurne da li je Instagram pravo mesto za njih.

Zbog toga smo pre par nedelja pokrenuli mini-seriju tekstova o Instagramu, želeći da dodatno promovišemo ovu mrežu, i pokažemo primere iz prakse. Pisali smo o istoriji Instagrama, kao i o pravilima korišćenja, u prvom tekstu smo dali primere iz sveta, u drugom iz Srbije, a u današnjem ćemo se kratko osvrnuti na pravila organizovanja nagradnih konkursa, i zavirićemo u korporativne Instagram profile iz regiona.

Pravila za nagradne konkurse

Instagram želi da vi organizujete foto-takmičenja, a savetuju da je to najbolje činiti uz pomoć #hashtaga, kao i da ih promovišete putem svojih naloga na drugim društvenim mrežama, ili web stranicama. Najvažnije što Instagram zabranjuje ne samo prilikom nagradnih konkursa, već uopšte, bilo bi sledeće: nije dozvoljeno spamovanje, a posebno se zabranjuju automatizovane (bôt) objave; ne smete kršiti autorska i srodna prava; ne smete prikupljati podatke drugih korisnika Instagrama.

Pravila detaljno možete proučiti na stranici Terms of Use.

Slovenija

elleslovenija-on-Instagram

Slovenačko izdanje magazina Elle ima svoj nalog na Instagramu @elleslovenija i predstavlja klasičan fashion & lifestyle nalog: fotografije i video snimci sa revija, modni detalji, saveti za oblačenje, te najave novih izdanja.

visitljubljana-on-Instagram

Ne jednom je napomenuto da je Instagram među najboljim društvenim mrežama za promociju turizma. Visit Ljubljana veoma dobro koristi sve popularne društvene mreže, a na ovoj ih možete pratiti pod nadimkom @visitljubljana. Među fotografijama koje objavljuju nalazi se sve ono što biste očekivali od jednog ovakvog naloga: interesantna mesta u Ljubljani, preporuke šta bi trebalo posetiti, svakodnevni život na ulicama ovog grada, kao i fotografije drugih korisnika Instagrama.

mladinskaknjiga-on-Instagram

Mladinska knjiga je izdavač dobro poznat u regiji, a u Sloveniji se na Instagramu redovno oglašavaju na nalogu @mladinskaknjiga. Svojim pratiocima redovno najavljuju sve akcije i promocije, organizuju nagradne igre, i dele zanimljive i interesantne trenutke iz svojih knjižara, sa promocija i sličnih događaja.

ocistimogore-on-Instagram

Očistimo naše gore @ocistimogore je nalog na kojem od oktobra 2013. godine nije bilo novih objava (kao ni na web stranici), što možemo pripisati nepovoljnim vremenskim uslovima – mada ovo ne bi trebalo da bude pravilo. Ma koliko da je neki projekat sezonskog karaktera, komunikaciju ne bi trebalo odlagati do nove sezone, već je preporučljivo da se ona sve vreme održava, u kontinuitetu.

Cilj ovog projekta je podizanje svesti o značaju ekologije i čuvanju prirode netaknutom. Na svom nalogu su objavljivali kako svoje fotografije, tako i fotografije drugih korisnika, koji su ih označavali sa #ocistimogore.

Makedonija

onemkd-on-Instagram

Iz Makedonije stiže nekoliko interesantnih primera, među kojima se posebno izdvaja nalog teleoperatera ONE @onemkd. Inače, ovaj operater je u oktobru drugu godinu za redom dobio nagradu za “društveno prosvećenu” kompaniju jednog od najpoznatijih svetskih servisa za analitiku društvenih mreža SocialBakers. Organizovali su i nagradne konkurse #Letogram i #Zimogram, a o ovome će govoriti Darko Buldioski na predstojećoj konferenciji Blogomanija [DODATAK: Snimak predavanja možete pogledati na ovom linku].

skopjefixie-on-Instagram

Ukoliko vaše omiljeno prevozno sredstvo ima dva točka, ovo je pravi nalog za praćenje, a ujedno i pokazatelj da je fotografijama moguće prezentovati baš sve, ako imate dovoljno mašte. SkopjeFixie, kako sami kažu, nije klub, nije ni grupa ljudi, već ideja. Više o ideji pročitajte na njihovoj web stranici, a na Instagramu se nalaze pdo nadimkom @skopjefixie. Na fotografijama ćete videti bicikle različitih oblika, boja, namena – divan, potpuno hipsterski nalog.

skopsko-on-Instagram

Skopsko pivo na svom nalogu @skopsko voli da sa svojim pratiocima podeli poznate izreke, ali neznatno modifikovane – poput: Dok se dvoje svađaju, Skopsko ih miri ili Dobro se Skopskim vraća, a organizuju i nagradne kvizove.

Još jedno makedonsko pivo prisutno na Instagramu je Zlaten dab, čiji nalog @zlatendab donosi fotografije sa promocija čiji je sponzor bio, kao i zanimljive svakodnevne situacije, i scene iz kafića.

skopjecitymall-on-Instagram

Tržni centar Skopje City Mall koristi svoj Instagram nalog @skopjecitymall da putem fotografija i zanimljivih ilustracija obavesti pratioce o događajima, sniženjima i akcijama koje se organizuju u njemu. Započeli su još prošle godine, ali čini se da se aktivnost povećava poslednjih meseci.

moirecepti-on-Instagram

Nalog az sve ljubitelje dobre, ukusne i na prvom mestu fotogenične hrane: Moji recepti, odnosno @moirecepti, donosi upravo ono što očekujete – pregršt fotografija koje mogu da idu pod #foodporn, kao i video klipove koji mogu da vam pomognu da, recimo, napravite sukanu pitu.

Hrvatska

coloursofistria-on-Instagram

Započećemo nalogom koji je dobio nagradu SoMo Borac za najbolji regionalni Instagram nalog, Colors of Istria@colorsofistria. Gledanje fotografija ovog naloga pogotovo je blagotvorno tokom ovih hladnih zimskih dana, a na njima ćete videti sve što bi jedan turista avanturističkog duha i izuzetnog ukusa za hranu mogao da objavi na svom ličnom nalogu.

Od turističkih destinacija tu su i @gradrijeka, kao i @ezadar, kojeg krase posebno vizuelno zadivljujuće fotografije.

jana_water-on-Instagram

Poznata punionica flaširane vode Jana zahvaljujući novim etiketama na svojim bocama ima i svoj poseban hashtag – #vodasporukom, koji trenutno broji 566 fotografija. Na svom nalogu @jana_water objavljuju motivacione ilustracije, kao i fotografije Jane u različitim situacijama.

volim_meso-on-Instagram

Da se i u Hrvatskoj ceni dobra hrana potvrđuje nalog @volim_meso, iza kojeg stoji Mesna industrija PIK Vrbovec. Pored naloga na Twitteru i Facebooku, aktivni su i na Instagramu, a njihov nadimak bi sam po sebi trebalo da objasni kakve fotografije možete očekivati.

Nažalost, iz Bosne i Hercegovine, kao ni Crne Gore za ovaj tekst nismo uspeli da nađemo odgovarajuće primere. Ukoliko vi imate neke, javite nam u komentarima.

U narednom tekstu biće dati primeri nagradnih konkursa koji su se održavali na Instagramu, a objasnićemo vam i kako da i vi pratite takmičenja i, nadamo se, i osvojite nešto. Kako ne biste propustili naredne tekstove, pratite našuFacebook stranicu i Twitter profil, a možete se prijaviti i na dnevna ili nedeljna obaveštenja mailom, tako što ćete popuniti formu na desnoj strani ove stranice.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

3 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.