Proteklih godina viđali smo razne primere marketinških kampanja usmerenih na podizanje svesti o opasnosti od raka dojke i potrebi preventivnih pregleda. No, u poslednjih desetak godina smo takođe u prilici da tokom novembra primetimo i dosta brkatih muškaraca koji šetaju svetom gradom. Možda ste se zapitali šta je razlog za masovno nedepiliranje nausnica “jačeg” pola? U pitanju je Movember!

Movember je kovanica nastala od reči Mos, što u je slengu naziv za brkove (moustache) i November, engleski naziv za mesec novembar. Pokret Movember je krenuo iz Australije, kada je nekolicina muškaraca odlučila da upotrebi simbol muškosti i testosterona u nadi da će na šaljiv način preneti krajnje ozbiljnu poruku – potrebu o preventivi još jedne opake bolesti, raka prostate. Mo Bros (kako su članovi pokreta nazvali sami sebe) odlučili su da kao „pravi muškarci počnu da se bave pravim problemima“ i to tako što će puštati brkove tokom Novembra, i od rođaka/prijatelja/poznanika zatražiti donacije za istraživanje procesa lečenja „muških“ bolesti.

Počelo je, dakle, 2004. godine u lokalnom pabu u Australiji, a od tada se dosta stvari promenilo. Pokret se proširio na sve kontinente, međutim, cilj je ostao jedinstven: podizanje svesti o muškom zdravlju – raku prostate i prikupljanje sredstava za programe prevencije i lečenja.

Ukoliko želite da postanete jedan od članova bratstva, postoji samo jedno pravilo: na početku meseca se obrijte, a onda tokom celog meseca puštate (samo) brkove. Sigurni smo da će posle određenog vremena svi oko vas krenuti sa pitanjima od kud sada to, a vi im kažite da to nema veze sa nekim holivudskim trendom, već prenesite poruku o ozbiljnosti ovog problema, o potrebi redovnih pregleda i posledica koje mogu nastati ukoliko ne vode računa o svom zdravlju. I, naravno, posetite lekara – rak se ne dešava samo drugima.

Neki od brendova su tokom poslednjih godina lansirali jako zanimljive kampanje tokom novembra, donosimo neke od najzanimljivih:

Snickers

Agencija CP+B iz Kanade je za svog klijenta Molson Coors Rickard’s uradila sledeću reklamu:

Agencija TAXI 2:

Jedna od nuspojava ove pojave je ljubav koju većina muškaraca oseti prema svojim brkovima: zabeleženi su slučajevi depresije širom sveta nastali nakon brijanja! Shodno tome, evo video uputstva koje vam može pomoći da što lakše prebrodite ovaj za neke zaista traumatičan proces:

S obzirom na to da smo tek 5 dana u novembru, još uvek nije kasno da se uključite i vi u Movember – podsetićemo vas pred kraj meseca da nam pošaljete svoje fotografije :)

Naslovna fotografija: Telegraph.co.uk

O autoru/ki

Miloš Raičević

Creative Thinker & Problem Solver

3 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.