Moderni advertising je prešao dug put za više od pola veka postojanja, i to ne samo u pogledu plastično-prostornih načina na koji se proizvodi i usluge oglašavaju, već i onoga šta sme i uz pomoć kojih reči i vizuelnih simbola da se reklamira. Imali smo prilike da vidimo kako su se nekada oglašavale cigarete, a danas donosimo pregled nekih od najuvredljivijih plakata iz današnje perspektive tolerancije i ravnopravnosti.

Što vrednije žena radi, to lepše ona izgleda!

harder work cuter look

Zašto tebe mama ne kupa ovim sapunom?

racist ad fairy soap

Izbeljivač koji će nam pomoći da postanemo beli crnci! [Michael Jackson?]

chlorinol soda bleaching

Pokaži joj da je ovo muški svet.

show her it s a man s world

Ako vaš muž ikada sazna da se ne trudite oko njegove kafe…

if your husband ever finds out

Muškarci su bolji od žena.

men are better than women

Pre ili kasnije, Volkswagen će vam se isplatiti (pogotovo ako ga vaša žena vozi)

volkswagen sexist ad

I, za kraj:

Da li je baš uvek ilegalno ubiti ženu?

is it always illegal to kill a woman

Neko zlonameran bi mogao reći da su ove reklame govorile ono što se danas prećutkuje, ili pakuje i servira na drugačiji način.

Koji se vama poster čini posebno neprimerenim? Da li imate još neke zanimljive primere čudnih i neobičnih reklama? Javite nam svoje mišljenje u komentarima ispod teksta.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

4 komentara

 • Ove reklame samo govore da smo kao drustvo malo napredovali, ali malo. Barem znamo da TO nije u redu. Ove reklame govore da su pomaci moguci, ali da sve ide sporo.

  • Da, baš sam na FB prokomentrisala: koliko je tužno šta je koliko juče bio normalan obrazac ponašanja. Kao, fazon “OK je da prebiješ ženu ako ti skuva lošu kafu” :)) Užas

  • Ovo je sjajno. Meni ovo pokazuje da smo za 20-30-40 godina, što je u ljudskoj evoluciji stvrarno besmisleno mali period vremena, u zapadnom svetu otišli stvarno daleko što se tiče rodne ravnopravnosti.

   U razumevanju, empatiji, toleranciji… i predrasudima koje kao muškarac koji je mislim prilično osvešćen i dalje uviđam kod sebe i radim na njima.

   Naravno, ovo je samo osnova za stvarne šire društvene promene, no za to će trebati generacije naše dece.

   Još jedna serija reklama tiče se duvana https://astma.rs/pusenje/astma-i-pusenje/

 • […] Iz današnje perspektive, deda Mraz koji puši i kao poklon donosi cigarete, ne samo da nije dobra ideja, nego nije ni dozvoljena. Ali u vreme ekspanzije advertisting industrije ’50. i ’60. godina prošlog veka, to je bilo uobičajeno. Ovi posteri su samo deo reklama koje bi danas bile zabranjene: […]

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.