Panel diskusija „Nova srpska digitalna mama“ održana je 3. decembra ove godine, u organizaciji kreativne agencije McCann Beograd. Na događaju su prisutnima predstavljeni rezultati prvog istraživanja, „Istine o novoj srpskoj mami“, koje je na našem tržištu sproveo novi ekspertski centar McCann Truth Central Beograd”, zadužen za otkrivanje i identifikovanje još neotkrivenih istina o pojavama u našem okruženju.

Rezultati koju su predstavljeni, poslužili su kao teme za pokretanje panel diskusije, na kojoj je učesnicima data mogućnost da ih uporede sa njihovim ličnim iskustvom. Ana Sofrenović, glumica, Suzana Trninić, autorka i voditeljka emisije “Kažiprst” na TV B92, Ljubinka Zarubica, direktorka Funkcije za marketing i razvoj za privatne korisnike u kompaniji “Telekom Srbija”, Tijana Vraneš, psiholog psihoterapeut, Maja Lalić, arhitekta i osnivač organizacije „Mikser”, Katarina Pribićević, direktorka strateškog planiranja u agenciji “McCann Beograd” i jedan tata, Andrija Gerić, trofejni odbojkaš i bivši reprezentativac, uglavnom su se složili da je model majke sa kojom su odrastale generacije, sada promenjen i da je tehnološki razvoj, ali i mogućnost lakšeg dolaska do informacija značajno uticao na način razmišljanja savremene srpske mame.

Istraz¦îivanjeGÇPIstine o novoj srpskoj mamiGÇ£, igrac¦îke

Studija „Istine o novoj srpskoj mami“

Ova studija je deo globalnog i regionalnog istraživanja “Truth About Moms”

Lokalna studija (Srbija):

Kvantitativna faza: online anketa na uzorku od 300 digitalnih mama (nacionalno reprezentativni uzorak digitalnih mama).
Kvalitativna faza: etnografski intervuji u domovima majki različitog soc/dem profila

Studija „Istine o novoj srpskoj mami“ može biti predstavljena i kroz devet mitova i istina o novoj srpskoj digitalnoj mami koje smo identifikovali:

MIT:  Srpska mama teži da bude savršena, SUPERMAMA!
ISTINA:  Nova srpska mama nije supermama, ona je jednostavno pametna mama!

Dve trećine srpskih mama ne veruje da postoje SUPERMAME i smeta im pritisak društva da moraju da budu savršene. Čak 79% njih smatra da postoji preveliki pritisak na majke da moraju da postignu sve na svim poljima. Kada bi morale da odaberu samo jednu stvar koju mogu zadržati, trećina mama bi odabrala mobilni telefon. Tehnologija je majkama važnija od detetove omiljene igracke, pasoša ili vereničkog prstena!

MIT: Srpska majka je majka-žrtva!
ISTINA: Nova, pametna mama ne sme da zanemari ni jedan aspekt svog života

Samo 13% majki smatra da je dobra mama ona koja uvek stavlja decu ispred sebe, dok samopožrtvovatnost kao poželjnu osobinu navodi samo 26% udatih srpskih majki. Današnja majka se više primarno ne ostvaruje kroz tradicionalne ženske poslove. To pokazuje i podatak da bi samo 7% mama volele da budu priznate po svom umeću kuvanja.

Istina je da današnja srpska majka mora da radi na sebi, prati napredak tehnologije, koordiniše profesionalni i privatni život… da bude majka, ali ne sme da zaboravi na sebe.

MIT: Srpska majka ljubomorna čuva tajne svog uspeha
ISTINA: Jače smo zajedno – “Mom power!”

Čak 84% majki rado deli informacije ili savete do kojih dođe sa drugim mamama. Tehnologija je preduslov uticajnosti današnjih mama – uticajna majka više nije lokalna tračara, već majka pred kompjuterom. Više od 3/4 majki koje sebe doživljavaju kao uticajne su i tehnološki naprednije.

MIT: Srpska mama najviše veruje ženama iz svog okruženja
ISTINA:  Pametna mama se sve više oslanja na digitalne izvore informacija

Iako je uticaj lokalnih zajednica u Srbiji i dalje veliki, digitalni izvori informacija postaju sve značajniji za srpske mame. Čak 59% mama smatra da im tehnologija pomaže da budu bolje majke.Više od 50 procenata digitalnih mama Google doživljava kao brend od kog imaju najviše pomoći.

MIT:  Srpska mama ne želi da joj se iko meša u kućne poslove, ona želi sve da uradi sama.
ISTINA: Pametna mama očekuje pomoć, a ta pomoć dolazi – od tehnologije.

Današnje mame maštaju o aplikaciji koja bi zaustavila vreme ili “mutirala” okruženje (oko 20%). Takođe, one bi želele da postoji i aplikacija koja bi umesto njih obavila neke kućne poslove (oko 22%), a oko 17% mama bi volelo da im tehnologija pomogne oko dece (da ih smiri, preveze ili stavi na spavanje)

MIT:  Ništa bez muškarca u kući
ISTINA: Kuća je ”ONE WOMAN SHOW”

Iako su očevi danas više uključeni u kućne poslove i brigu o deci, uloga tate nije u dovoljnoj meri ispratila promene uloge mame. Većina majki su neodlučne u vezi sa tim da li su danas muškarci bolji očevi nego što su nekada bili. Istina je da majke i dalje većinu obaveza preuzimaju na sebe. One sebe vide kao organizatore, pokretače većine porodičnih aktivnosti.

MIT: Majke najviše brinu za zdravlje svoje dece
ISTINA: Srpska mama više brine o uticaju okoline

Briga o lošem uticaju okoline je veća nego briga za zdravlje deteta. Najveće brige u tom smislu su: loše društvo (57%); nemogućnost pronalaženja posla (36%), što je izraženije kod majki tinejdžera; korišcenje droge (29%).

MIT: Mame vrše pritisak na decu u želji da ona budu što uspešnija
ISTINA: Mame jednostavno žele da im deca budu srećna

Mame u Srbiji jednostavno žele da im deca budu srećna, a osobine koje su za srpske mame najpoželjnije kod njihove dece su pamet, poštenje i lepo ponašanje, odnosno vaspitanje. One smatraju da su deca danas preopterećena obavezama i da deci treba pružiti više slobode i bezbrižnosti kako bi uživala u detinjstvu.

MIT: Majke su danas gore nego što su nekad bile
ISTINA: Ja nisam moja mama. Ja sam bolja mama

Model roditeljstva se značajno promenio. Nekadašnji autoratitivni model zamenjen je modelom podrške i razumevanja. Današnja majka želi da ima prijateljski odnos sa svojom decom.

Neke stvari se ipak ne menjaju. I pored mnoštva izvora informacija, 80% srpskih majki veruje da dobra mama uvek sledi svoj instinkt. Iliti: MAMA UVEK ZNA :)

Kako se vama čine rezultati ovog istraživanja? Da li se vi uklapate u “novu srpsku mamu”?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.