Kada bi deda Mraz bio registrovana trgovinska marka i imao vrednost koju neko naplaćuje od ovog brenda, vredeo bi neverovatnih 1,6 biliona dolara! Ova cifra postaje još nestvarnija ako uporedimo sa najvrednijim stvarnim brendom na svetu, Apple, čija je procenjena vrednost 87,3 milijardi dolara.

Brand Finance, kompanija koja se bavi procenom vrednosti svetskih brendova, u svom istraživanju došla je do ove brojke sličnom analizom kojom procenjuju i realne svetske brendove.

Coca-Cola, kompanija koja se smatra najzaslužnijom što deda Mraza danas gledamo kao više-manje standardizovan lik, veselog čiku sa dugačkom belom bradom i crvenim odelom, vredi “samo” 34,2 milijarde dolara.

Deda Mraz je zlatni standard (ili bi trebalo reći: crveno-beli) kada je brendiranje u pitanju. Prepoznat je širom sveta, i njegov tim je uradio veoma detaljan posao kreirajući i održavajući njegovu sliku i gradeći njegov profil, dok ga sve vreme čine relevatnim svakoj narednoj generaciji koja dolazi. Ko zna kakve nove ideje razvija tim njegovih vilenjaka-pomoćnika dok mi sada pričamo?” našalio se generalni direktor kompanije Brand Finance, David Haigh.

Više o ovome pogledajte u zanimljivom prilogu koji je uradila Aljazeera:

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.