Kada se sve više čitanja i pretraživanja interneta obavlja putem mobilnih telefona, i iz pokreta, imati verziju web stranice prilagođenu mobilnim uređajima nije opcija, već moranje. Druga opcija, koju posebno vole mediji (kao i sve više blogera), jeste imati svoju aplikaciju kroz koju će čitaoci dolaziti do vašeg sadržaja veoma lako.

Na nedavno završenoj Blogomaniji Tanja Tatomirović, PR & Citizenship Lead Microsoft Serbia and Montenegro, i Mladen Trišić, Microsoft Student Partner, u svom predavanju Windows aplikacije za svaki dan najavili su odličnu mogućnost koju nudi Windows Phone platforma, a koja je naišla na veoma veliko interesovanje blogera:

Kreiranje aplikacije bez tehničkog predznanja

Uz pomoć alata Windows Phone App Studio moguće je kreirati aplikaciju i bez poznavanja programiranja. App Studio vas vodi kroz par jednostavnih koraka u kreiranju aplikacije (kao što su izbori boja i ilustracija za grafiku, unos sadržaja, odabir ikonice i slično). Nakon svakog koraka možete proveriti kako promena izgleda u aplikaciji i ispraviti ukoliko ste nešto pogrešili.

“Sigurni smo da će kreiranje aplikacija korisnicima biti lako i zanimljivo.  Ali, ne samo to, tech zajednica Mirosofta u Srbiji napravila je poseban alat, Blog Studio, koji će blogerima omogućiti da naprave aplikaciju za svoj blog za pola sata ili nešto malo više vremena. Ovo razvijaju Janko Radusinović i Srđan Božović, uz pomoć DPE (Developer and Platform Evangelist) tima u Srbiji” – navodi Mladen Trišić.

Odobravanje aplikacije: kada postaje vidljiva u Windows Store?

Da bi se aplikacija pojavila u Windows Store potrebno je da prethodno bude odobrena. Microsoft testira svaku Windows Phone aplikaciju pre njenog objavljivanja, a s obzirom na to da se neki testovi obavljaju ručno (poput provere prikladnosti sadržaja), ovaj proces može potrajati od par sati do nedelju dana.

Windows Store: koliko košta da se moja aplikacija pojavi tamo?

Pre svega, važno je reći da su od ove jeseni prodavnice za Windows i Windows Phone operativne sisteme su objedinjenje u jedan centralizovani Windows Store. Ovo znači da sa samo jednim nalogom možete objavljivati aplikacije za obe platforme.

Godišnja cena naloga za individualna lica je 1.600 dinara, a 7.000 dinara ako ste registrovana kompanija. Kao registrovana kompanija dobijate i dodatne beneficije, poput mogućnosti prodaje i klasičnih Desktop aplikacija preko WindowsStore prodavnice.

Otvaranje naloga traje jedan dan za fizička lica, a do 7 dana za kompanije, zbog provere identiteta.

Dobro je znati i ovo: neke grupe, kao npr. studenti, mogu besplatno otvoriti naloge, u okviru programa Dream Spark, ili Biz Spark i sličnih  Microsoft programa.

Microsoft u Srbiji pruža mogućnost zarade od prodaje aplikacije, a zarađen novac se bez problema podiže sa bankovnih računa. Pri prodaji aplikacija naplaćuje se provizija za održavanje i novčane transakcije koja iznosi do 30%, a u zavisnosti od broja downloada svake aplikacije.

Postavljanje aplikacije na Windows Store: Naziv, opis, ključne reči… ili?

Kada je aplikacija gotova, potrebno je “objaviti svetu” da ona postoji, i odabrati naziv, ključne reči, napisati opis i slično. Tanja Tatomirović objašnjava šta je najvažnije prilikom postavljanja aplikacije na Windows Store: sâm naziv aplikacije, ključne reči ili nešto treće:

Svakako da su odabir dobrog imena aplikacije ili ključnih reči od velike važnosti pri objavljivanju aplikacije, ali najvažniji faktor za uspeh aplikacije na tržištu je svakako njen sadržaj. Ukoliko je aplikacija korisna (ili zabavna) krajnjem korisniku uspeh je zagarantovan!

Koliko korisnika Windows Phone postoji?

Windows Phone je u Evropi u poslednjih godinu dana udvostručio svoj udeo na tržištu pametnih telefona, pa sada dostiže 10% i nezadrživo raste. Tatomirović pruža objašnjenje ovog pozitivnog trenda:

Ne samo da uspešno potiskuje i neke druge platforme, jer je sjajan pri korišćenju u poslovne svrhe, već je zbog pristupačnih cena, visokog kvaliteta uređaja i odličnog dizajna (kao što je npr. Nokia Luma 520, koja se može nabaviti za oko 20.000 dinara u slobodnoj prodaji) sve traženija i kod “običnih korisnika” i mlađe populacije.

“Vitki gurman” je prva Windows Phone aplikacija napravljena uz pomoć nove platforme, tzv. Blog Studio, koja se razvija od strane tech zajednice u Beogradu. Ova aplikacija, pak, nije urađena uz pomoć Windows Phone App Studio alata. Inicijalna ideja je bila da se tako uradi, međutim, tvorci – Janko Radusinović i Srđan Božović – nisu mogli da odaberu odgovarajući template koji bi odgovarao blog formatu, pala je odluka da se za blogere napravi posebna platforma. Ovo se desilo, pre svega zahvaljujući inicijativi Ivane Ćuslović iz DPE (Development and Platform Evangelist) tima u Microsoftu i Tanje Tatomirović.

Maja Petrović, poznata blogerka koja je imala čast da prva isproba kreiranje aplikacije uz pomoć Blog Studio platforme namenjene isključivo blogerima, o svom iskustvu kaže sledeće:

Čast mi je što je Microsoft tim odabrao moj blog za prvi blog koji će koristiti Windows Phone platformu. Ne samo zato što je Windows jedini OS na kome radim od kada imam kompjuter – već iz mnogo ličnijih razloga. Početak mog blogovanja se desio pre samo godinu i po dana. Dobro pamtim koliko mi je muka i glavobolja zadavala izrada sajta i njegov dizajn – a na neke naprednije opcije i mogućnosti se nisam usudila ni da pomislim. Zato s oduševljenjem dočekam svako lako razumljivo rešenje koje može da podigne blogovanje na viši i moderniji nivo. Ja se nadam da će i drugi blogeri iskoristiti mogućnosti koje im pruža ova platforma jer sada i “laik” poput mene može da uz pomoć Microsoft alata kreira aplikaciju za svoj blog – stvarajući pri tome još jednu mogućnost da zaradi od tog bloga.

Galerija: Izgled aplikacije (za veći format kliknite na fotografiju)

Blog Studio, kako su nam najavili u Microsoftu u Srbiji, biće dostupan u prvom kvartalu 2014. godine za sve blogere, a do tada, sve druge Windows Phone aplikacije možete lako praviti i pomoću Windows Phone App Studia. Možda počnete i da zarađujete prodajući ih na Storu. Zašto da ne? Pravljenje mobilne aplikacije nikada nije bilo jednostavnije.

Bilo da se odlučite za besplatnu aplikaciju, ili aplikaciju koja se naplaćuje, javite nam svoja iskustva i obavezno u komentarima ostavite linkove do aplikacija koje ste napravili uz pomoć ovog alata.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.