Kažu da je prva godina u svakom poslu najteža – verovatno važi isto i za medij. Ovih dana je marketingITD napunio tu prvu godinu i hrabo počinje da se oslanja na svoje noge. Preskočili smo puzanje, radije ćemo udariti glavom po koji put. Doduše, još uvek nam treba pomoć oko hranjenja i oblačenja, ali polako učimo i to. Šta smo još uradili za godinu dana?

Kako je sve počelo?

Negde krajem oktobra prošle godine, nakon višemesečnog ubeđivanja od strane svog muža, odlučila sam da bi trebalo da probam da još nešto radim za sebe umesto za druge – da pišem o onome što volim, ali na malo ozbiljnijem nivou od ličnog bloga. Nemanja Veselinović mi je takođe dosta pomogao u toj odluci, najviše poklonivši ime ovom mom projektumarketing itd, kao i logotip (boje sam, naravno, birala ja).

mktitd

ITD je od internet, tehnologija, dizajn postalo inspiracija, tehnologija, dizajn, ali od silnih drugih obaveza i prečih stvari nisam se bavila promenom tih detalja na logotipu.

Dokle smo stigli?

marketingITD danas ima 581 tekst, koje je udruženim snagama napisalo četrnaest autora – no, neki su pisali malo više od drugih. Tamara je tu od prvog dana, i napisala je 27 tekstova. Dragana ima 20, Miloš 18, Dunja 14, Aca 12, a Đorđe 8. Nikola ima dva teksta, a ostali po jedan.

Trista sedamdeset sedam tekstova sam napisala pod svojim imenom (tek malo više od jednog dnevno), i još 97 prenela kao press objave.

Ovo je rezultat samo deljenja na društvenim mrežama, nidge se nismo oglašavali – osim povremeno na Facebooku (a verovali ili ne, ovi peakovi nemaju veze sa tim sponzorisanim objavama):

Audience Overview  Google Analytics

S obzirom na to da nemamo šokantne i skandalozne tekstove, i da su ovi otkucaji srca dolazili manje-više najčešće kao posledica toga da je neko drugi uradio dobru reklamu, nemam na šta da se žalim, kada je poseta u pitanju.

Jul, avgust i septembar proveli smo među 700-800 najčitanijih web stranica u Srbiji, i kao najčitaniji magazin o marketingu u regionu (izvor je Alexa.com, kao nešto na šta moramo da se oslanjamo jer je Google ukinuo Webplanner). U oktobru sam bila manje radno sposobna, što se poprilično osetilo (one-man show uvek tako izgleda), i trebalo je nekoliko nedelja da se ponovo vratimo u igru, ali sam sigurna da ćemo do kraja godine ponovo biti tamo gde zaslužujemo.

Iako biste pomislili drugačije, u najčitanijih 10 stranica, prema izveštaju Google Analytics, nisu samo reklame (iako u prvih 5 jesu):

 1. m:tel – Ne igrajte se gluvih telefona
 2. Želite li da radite u Heinekenu?
 3. Možete li da rešite ovih 55 LEGO zagonetki?
 4. Kako izgleda kada prava dama reklamira sprej za eliminisanje neprijatnih mirisa iz WC-a?
 5. Slučaj “lažne mame i paštete”: Šta o svemu kaže Argeta?
 6. Email kao prodajni kanal nadaleko premašuje Facebook i Twitter
 7. Traženje posla: Najvažnije je da dobro oglasite svoje veštine
 8. Coca-Cola poklanja Srbiji 45 teretana na otvorenom
 9. Kalendar
 10. Kategorija: Knjige

Na poslednju stavku u listi sam posebno ponosna, što mi pokazuje ima još zainteresovanih za čitanje knjiga – i da oni čitaju marketingITD i traže preporuke kod nas. Poslednje dve stavke objašnjavaju i zašto nisam napisala najčitanijih 10 tekstova, a namerno sam izlistala stranice, jer pokazuje bolje stanje.

Šta ćemo dalje?

Ove nedelje nastavljam ponovo sa recenzijama knjiga, koje sam zapostavila zbog pisanja nekih drugih stvari, od kojih dobar deo nema uopšte veze sa marketingITD magazinom (rekla sam da ne umemo još da se hranimo i oblačimo sami – dakle, mora od nečeg i da se zaradi za to).

Ovog meseca sumiraćemo online i offline marketing u svetu, u regionu i u Srbiji – kako i dolikuje kraju godine.

U narednom periodu posvetiću se više autorskim tekstovima i analizama, trudeći se da ne zanemarim i ono što ipak najviše volite – inspiraciju u reklamama iz celog sveta.

U planu su još neke akcije, ali da ne otkrivam previše i unapred – ne zbog malera, nego da držim konkurenciju u neizvesnosti :)

Hvala svima koji čitaju, koji to što pročitaju dele drugima, hvala na komentarima.

Na kraju ovog teksta, naiskrenije bih vas zamolila odvojite nekoliko minuta da u komentarima napišete šta je to što biste vi više voleli da čitate na ovim stranicama.

Umesto p.s.

Kao što ste mogli videti iz spiska autora i broja njihovih tekstova – dajemo šansu svima koji žele da se oprobaju. Neko napiše jedan tekst i shvati da to nije za njega, neko napiše pregršt dobrih tekstova u kratko vreme, pa se onda povuče, a neki pišu povremeno, kad imaju o čemu i vremena za to.

Ukoliko želite da se oprobate, ne ustručavajte se da pošaljete tekst na info[at]marketingitd.com – ne obećavam da će svaki poslati tekst biti objavljen, ali će sigurno biti pročitan. 

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

 • sajt je super, bavim se marketingom i PR-om i zaista je inspirativan. posebno me odusevljava cinjenica kako je nastao i koliko si truda ulozila sa svojim timom – svaka cast!
  volela bih da ubacite neke case study-je kampanja koje su imale veliku pažnju javnosti (bilo u srbiji, bilo u inostranstvu) kako bismo mi kao čitaoci mogli da vidimo koji su to mehanizmi korišćeni u realizaciji iste… to bi npr bilo interesantno.
  veliki pozdrav i samo nastavite ovako!

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.