Nokia je za svoj tablet Lumia 2520 uradila reklamu koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima. Potpuno bizarna, čudna, neobična, ova reklama će vas naterati da je odgledate do kraja, i sigurno je podelite na društvenim mrežama – a komentar uz to će verovatno biti “wtf?!“. Tako zaista najčešće glase komentari na ovaj video.

Kakve veze imaju mullet i tablet? Nokia kaže da su potpuno isti: i jedno i drugo može i za posao, i za zadovoljstvo.

Mullet je naziv za frizuru koja se nosila sedamdesetih i osamdesetih godina, a od devedesetih postala izrazito popularna u manje obrazovanim sredinama Sjedinjenih Američkih Država, a “moto” joj je “posao napred, zadovoljstvo pozadi”, jer zbog svog specifičnog oblika kosa nije niti kratka, niti duga.  Jedan od najpopularnijih pevača koji je među prvima nosio ovu frizuru bio je David Bowie, sedamdesetih godina prošlog veka.

david-bowie-aladdin-sane-ziggy-stardust

David Bowie; Ziggy Stardust

Ova reklama je, očito, imala za cilj sasvim drugačiju ciljnu publiku od one animirane, sa slatkim malim psićem u parku, koju smo gledali pre neki dan. To samo pokazuje da Nokia ništa (više) ne prepušta slučaju. No, koja od ove dve reklame će imati više efekta?

U decembru se oglašivači utrkuju da izbace nove reklame, ali u milionskom broju video snimaka koji se svakodnevno dodaju na YouTube nije lako pronaći svoje mesto “pod Suncem”. Zbog toga je kreativa važnija nego ikad: uraditi nešto novo, nešto drugačije, nešto što će ljudi želeti da podele sa drugima.

Tako dobijemo vrhunske reklame, koje nam i godinama nakon objavljivanja ostaju u sećanju, ali isto tako dobijamo i manje kvalitetne, pa i omražene, poput one koju je Samsung uradio za Galaxy Gear pametni sat.

Da li je baš svaki publicitet dobar publicitet? Pokazaće nam to ništa bolje od broja prodatih uređaja Samsung Galaxy Gear i Nokia Lumia 2520.

Šta vi mislite o ovakvim reklamama? Imaju li one efekta, pozitivnog ili negativnog, na kupce?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

4 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.