Tradicionalno već, početkom decembra Pantone najavljuje najpopularniju boju za narednu godinu, a prema njihovim predviđanjima, boja 2014. godine je boja “blistave orhideje”, radiant orchid

Blistava orhideja cveta samopouzdanjem i magičnom toplinom koja intrigira oko i pokreće maštu. To je ekspresivna, kreativna i najprihvaćenija ljubičasta boja – ona koja vas privlači svojim šarmom. Glamurozna harmonija fuksije, ljubičastih i roza podtonova, Blistava orhideja emituje uživanje, ljubav izdravlje.

COY2014 pantone

Britanski tabloid Daily Mail zapitao se da li je Pantone inspiraciju pronašao u jednoj od omiljenih boja prve dame Sjedinjenih Američkih Država, Michelle Obama. Odgovor nismo dobili, ali je sigurno da će se Prva dama sigurno obradovati ovoj vesti.

Pantone s color of year daily mail michelle obama

Dodatak za dizajnere: HTML oznaka za ovu boju je #B163A3.

Radiant Orchid   Pantone Color of the Year 2014    Color trends  color palettes   Pantone 18 3224 TCX

Godine 1963., Lawrence Herbert, osnivač kompanije Pantone, kreirao je inovativni sistem identifikovanja i uklapanja boja kako bi rešio uobičajen problem u vezi sa proizvodnjom preciznih nijansi boja unutar grafičke delatnosti. Njegovo saznanje da svako individualno doživljala spektar boja dovelo je do stvaranja tzv. PANTONE MATCHING SYSTEM®, knjige standarda boja.

Od tada, Pantone je proširio svoj sistem uklapanja boja na koncept primenljiv u drugim industrijama u kojima su boje od velikog značaja, uključujući digitalnu tehnologiju, tekstilnu i industriju plastike, arhitekturu, kao i slikarstvo.

Za 2013. godinu najavili su smaragdno zelenu kao boju godine, a u 2012. “najvažnija” je bila boja mandarine.

Boje u trendu prethodnih godina

Boje u trendu prethodnih godina

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.