U seriji ilustracija koje je objavila, umetnica Anna Hill vešto se poigrala sa fenomenom sređivanja fotografija u Photoshopu (i fotografijama sebe), kako bi skrenula pažnju na nerealno savršene modele koje viđamo u reklamama.

Sređivanje fotografija u Photoshopu i sličnim programima od pojave društvenih nreža više nije rezervisano samo za  medijske zvezde i njihova pojavljivanja u novinama, niti za reklame za proizvode za lepotu. Danas se fotošopiraju svi: devojke istanjuju struk, momci crtaju “pločice” na stomaku, žene “peglaju” bore, muškarci brišu stomak . Sve zarad modernog ideala lepote: večite mladosti bez neravnina, bez bora, bez dokaza o godinama koje su prošle.

photoshop beatuy

Anna je  o svojoj ideji za Gizmodo izjavila sledeće:

Čini mi se da je osnovni koncept nešto što sam primetila odavno. Tipična reklama za šminku, ili displej u prodavnici, prikazuje iz neposredne blizine lice devojke koja nema niti jednu poru i ima veštački sjaj lica, što me je nateralo da pomislim da li možda reklamiraju i Photoshop. Šminka može učiniti dosta, ali vam ne može dati takav izgled.

limb lenght serum

Kako i Gizmodo primećuje u svom tekstu na ovu temu, Annine ilustracije nisu prvi put da se skreće pažnja na sulude standarde lepote, ali ono što njena dela izdvaja od drugih jeste ideja da ovakvim oglašavanjem ne reklamirate svoj proizvod za ulepšavanje, već tehnologiju koja je omogućila vašem modelu da izgleda tako.

Ova parodija jeste zabavna, ali ne bi tebalo zaboraviti da smo ovim reklamama izloženi svakodnevno, što svakako utiče na naše poimanje lepote, kako žena, tako i muškaraca, što dugotrajno može imati zaista nerealna očekivanja i neretko izazvati psihičke probleme.

Da li vama smetaju fotošopirani modeli u reklamama? Koliko obraćate pažnju na to?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.