Lutke iz izloga u Cirihu su, zahvaljujući udruženju Pro Infirmis, na Dan osoba sa invaliditetom (3. decembar) dobile nešto drugačiji izgled od onog na koji smo navikli. Među savršeno izvajanim muškim i ženskim (uvek mladim!) telima nalaze se i lutke koje pokazuju izgled osoba sa fizičkim deformitetima, poput skolioze ili osteogeneze imperfecta. Neke od njih imale su skraćene udove, druge nepravilnu kičmu, a cilj je bio isprovocirati odraz (ne)prihvatanja ljudi sa deformitetima.

Ovaj dirljivi video uradio je režiser Alain Gsponer, a njemu ćete videti kako je tekla priprema i izrada lutaka, kao i reakcije prolaznika. Nateraće i vas, nadamo se, da se zamislite nad time ko je zaista savršen:

Sve figure su urađene u prirodnoj veličini, a modeli su Miss Handicap 2010 Jasmin Rechsteiner, radijski voditelj i filmski kritičar Alex Oberholzer, atletičar Urs Kolly, blogerka Nadja Schmid i glumac Erwin Aljukic.

Nakon ovoga, trebalo bi zaista razmisliti koliko svet i društvo u globalu nisu pravedni prema ljudima koji su drugačiji samo zato što su imali tu nesreću da im se geni pomešaju onako kako ne treba, ili su imali saobraćajnu ili neku drugu nesreću.

Zaboravite na fotošopirane reklame i savršene modele iz magazina i sa bilborda. Niko od nas nije savršen – i to je ono što nas čini lepima!

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.