Od 1930. godina na ovamo, deda Mraz nosi crveno, umesto zeleno odelo, a zahvaljujući “rebrendingu” koji mu je podarila Coca-Cola. Od tada, ovaj dobroćudni čikica s bradom koji nosi poklone svoj (dobroj) deci sveta bio je deo skoro svake božićne i novogodišnje reklame. A kroz različite dekade menjali su se i brojni proizvodi koje je deda Mraz reklamirao. Ovo je tekst koji će vas vratiti u vreme kada je (skoro) sve bilo dozvoljeno oglašavati.

Iz današnje perspektive, deda Mraz koji puši i kao poklon donosi cigarete, ne samo da nije dobra ideja, nego nije ni dozvoljena. Ali u vreme ekspanzije advertisting industrije ’50. i ’60. godina prošlog veka, to je bilo uobičajeno. Ovi posteri su samo deo reklama koje bi danas bile zabranjene:

lucky strike santa

Lucky Strike

Chesterfield santa

Chesterfield

Camel santa

Camel

 Deda Mraz koji sablasno svetli lampom u pravcu zaspale dečice na fotelji je 1925. godine imao sasvim drugo značenje od onog koje ljudima prvo pada na pamet kada vide ovakav poster danas:

Everyday flashlights and batteries

Everyday flashlights and batteries

Šta svako želi za Božić? Toster, naravno! :) Nemojte tako, sigurno je da je toster nekada bio zaista tražen komad tehnike, kao što je danas recimo iPhone – ko zna kako će se nama smejati za 50 godina kada budu gledali redove ispred prodavnica za najnoviji pametni telefon.

toaster christmas santa

Toaster

Još jedan proizvod koji sigurno svi želimo da dobijemo za Božić je i – vaga za merenje. No, iskreno, možda ovo i nije tako loša ideja. Sigurno je da može pomoći u donošenju važnih novogodišnjih odluka :)

Health-O-Meter Ad Christmas

Health-O-Meter

Za veselo božićno jutro svojoj dami kupite – usisivač! Sigurno je da će biti oduševljena ;)

vintage_christmas_hoover

Hoover

…a to isto je mislio i General Electric:

general electric cleaner

General Electric

Naš favorit je sigurno Colt sa svojom i tada dvosmislenom reklamom, koja bi danas verovatno bila zabranjena: revolver s porukom “Zar nije vreme da poklonite i sebi nešto?”. Ukoliko uzmemo u obzir da su praznici doba kada se drastično povećava stopa samoubistava u svetu, biće da su mnogi ovu poruku shvatili isuviše ozbiljno:

colt-guns christmas ad

Colt

Koji se vama poster najviše dopao?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.