Podnaslov bi mogao biti “…a da vaš knjigovođa ne dobije nervni slom, a vi prijavu tržišne inspekcije”.trans

Ovih dana slušamo o prvom beogradskom restoranu koji je omogućio plaćanje Bitcoinima, valutom nad valutama – koja, zapravo, i nije baš prava valuta. Šta je onda, i kako se time plaća (i kako se to knjiži?!), ako je zvanično sredstvo plaćanja u Srbiji samo dinar (oznaka RSD) i jedino dinar?

Za konsultanta prilikom pisanja teksta sam odabrala gospodina Voju Rodića (@vojislav_rodic), koji mi je svojim odgovorima pomogao da uradim ovaj tekst tako da, nadam se, bude razumljiv široj čitalačkoj publici, onoliko koliko je to moguće kada su u pitanju neke tehničke (i modernotehnološke) stvari.

Šta je to BitCoin (BTC) i kako se on “zarađuje”?

Stručno, a uprošćeno rečeno, BTC je kriptografska “valuta”, koju ne priznaje ni jedna zemlja, iza koje ne stoji ni jedna institucija i ni jedan pojedinac. To je program koji se neprestano izvršava na Internetu, podržan od strane hiljada računara koji obrađuju transakcije kojima se BTC usmerava između korisnika. Takođe, to je i iznos koji se nalazi u vašem digitalnom “novčaniku” (koji držite u telefonu, na hard disku računara, ili USB drajvu, ili kod nekog “poverljivog” na Internetu).

BTC može da se ukrade (ne lako, ali može), a jednom izgubljen (zbog, primera radi, kvara hardvera) zauvek nestaje iz sistema.

“Rudarenje” (eng. mining) je osnovna funkcija BTC, koji je istovremeno i valuta i način plaćanja. Svaka transakcija je predmet obrade svakog u mreži ko je uključio svoje računare u izračunavanje komplikovanih problema, sa zajedničkim ciljem da obezbede sigurnost transakcija (kao i njihovu anonimnost i neopozivost). Za nagradu dobijaju odgovarajući deo “novostvorenih” BTC (što bi u ekonomskoj terminologiji bilo “primarna emisija”).

Zbog čestih i drastičnih promena vrednosti ove valute koje idu i do 10 odsto dnevno, mnogi se upuštaju u standardne berzanske špekulacije – prodaj skuplje, kupi jeftinije. Naravno, kao i na svakoj valutnoj berzi, neki u ovim transakcijama dobijaju, a neki gube.

Nešto opširniji tekst na ovu temu uradila je ekipa Digizalizuj.me, pa vam preporučujem da pročitate i to.

Zašto je Bitcoin toliko popularan?

Svako će, naravno, videti ono što njemu odgovara:

  • Deflatorna valuta – postoji jasno određen krajnji (ukupan) broj BTC-ova (21.000.000). Ovo znači da ne može da se pojavi “autoritet” koji bi krenuo da štampa novce arbitrarno, tražeći od nas da verujemo da sve više odšatmpanog novca ima stalno istu vrednost.
  • U vezi sa prethodnim, nepostojanje centralnog autoriteta kome bi trebalo da verujemo, ali koji su nas toliko puta izdali (od Vajmarske inflacije, preko inflacije u tadašnjoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka, pa sve do možda i najgoreg od svih, LIBOR skandala). Sve je definisano u originalnom algoritmu i niko ne može da promeni algoritam.
  • Anonimnost transakcije, dakle ovo je zaista pravi digitalni ekvivalent gotovine, sa svim dobrim i lošim stranama toga.
  • Sigurnost transakcije, relativna transparentnost celog procesa, odnosno nemogućnost višestruke upotrebe istog BTC-a
  • Peer-to-peer tehnologija – nema jedne tačke (IT banke ili card procesora) koja može da otkaže, istovremeno rade desetine hiljada računara širom sveta.

Kako da naplaćujem usluge i/ili proizvode u ovoj valuti? Kako da knjižim promet koji je tako obavljen?

Za kraj, ono što sve najviše zanima: s obzirom na to da Bitcoin nije “ničija valuta” i da, samim time, nije priznata od strane monetarnog sistema nijedne, pa ni naše države, kako poslovati sa BTC valutom, a ipak raditi legalno?

Jednostavno: potrošačima izdajete fiskalne račune kao da su platili gotovinom, a razliku koja nastaje u kasi nadoknadite iz “BTC budžeta”. Vi ćete zarađene bitcoine prodati kada to budete želeli, i tako obnoviti svoj “BTC budžet”, vaš kupac će dobiti fiskalni isečak, vaš knjigovođa će imati novac uplaćen putem dnevnog pazara i “opravdanje” odakle taj novac. Dakle, porez uračunat i naplaćen, inspekcija zadovoljna, a vi osvojili potrošače još jednim od načina uplata.

Što se tiče “kusura”, s obzirom na to da jedan bitcoin u momentu pisanja ovog teksta vredi 955 američkih dolara, stvar je jasna: cena se obračunava po trenutno važećem kursu, i ukoliko nešto vredi 0,001 BTC vama će toliko i biti obračunato.

Da biste u svoj trgovinski ili ugostiteljski objekat uvrstili i ovaj vid plaćanja, biće vam potrebna aplikacija, poput one koju je za beogradski Appetite Cafe & Restaurant  razvila digitalna agencija Creative Media Art. Izgled ove aplikacije možete pogledati na ilustraciji ispod:

appetite_android

U ovom smislu, vredelo bi pomenuti i da je u upotrebi Bitcoin ATM – svojevrsni bankomat koji će vam gotovinu zameniti za BTC valutu. S obzirom na to da ne radi vice versa, odnosno da nije moguće zameniti BTC za neku “zemaljsku” valutu, sigurnost je zagarantovana.

Umesto zaključka

Ukoliko se pitate zašto je Bitcoin važan za marketing, i zbog čega smo dali prostora ovakvom tekstu, odgovor vam može biti medijska pažnja koju je izazvao restoran Appetite, ali i privatna novosadska E Gimnazija upravo time što su među prvima uveli plaćanje ovom valutom. Marketing nisu samo video reklame :)

Da li vi “iskopavate” bitcoin? Da li biste koristili ovu valutu u plaćanju robe i usluga?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

6 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.