Google je kompanija o kojoj se najviše govorilo u 2013. godini, pokazuju rezultati izveštaja Dow Jones, poslovne i finansijske analitičke kuće. Podaci o medijskoj pokrivenosti kompanija pokazuju da je najviše medijske pažnje dobio Google (123.769 članaka u medijima), za njim sledi Apple (120.451 članaka), a na trećem mestu je Microsoft sa 84,174 članaka.

Podaci su prikupljeni uz pomoć Dow Jones poslovnog alata Factiva, a za period između 1. januara i 1. decembra 2013. godine.

U top 10 kompanija o kojima se ove godine najviše govorilo ušle su redom i Bank of America (70.785 članaka), Boeing (61.800), Citigroup (59, 276), BP (53.231), Goldman Sachs (51.174), Deutsche Bank (50,069) i IBM (48.734).

Najviše pažnje Google je dobio u aprilu i maju. U aprilu je među najvažnijim temama bio i Facebook Home, softver ekskluzivno namenjen pojedinim Google Android pametnim telefonima, zatim istraživanje pojedinih evropskih regulatornih tela o kršenju privatnosti od strane kompanije Google, na šta je Google odgovorio predlogom promene svog algoritma za pretrage. U maju se najviše govorilo o najavljenom telefonu Motorole Moto X.

Dow Jones 2013 google Media Mentions

Dow Jones 2013 Google Media Mentions

Kada je u pitanju Apple, najvažniji meseci bili su januar i septembar. U januaru se najviše govorilo o odbijanju žalbe kompanije Apple na apelacionom sudu u Sjedinjenim Američkim Državama da se zaustavi prodaja mobilnog telefona Samsung Galaxy Nexus, a u septembru je Apple dobio veliku medijsku pažnju zbog lansiranja operativnog sistema iOS7, kao i najave mobilnih telefona iPhone 5s i 5c. Nedovoljno, ipak, da pobedi Google u ukupnom rezultatu.

Dow Jones 2013 Apple Media Mentions

Interaktivnu mapu možete pogledati na stranici Dow Jones 2013.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.