Američki lanac prodavnica donjeg veša Aerie (deo lanca American Eagle) pokrenuo je kampanju za proleće/leto 2014. u kojoj poziva na prestanak upotrebe retuširanih modela u reklamama donjeg veša.  U ovoj kampanji koristiće se isključivo “stvarni” modeli, koji neće biti obrađivani u Photoshopu.

Ukoliko uveličate ovu fotografiju (klik na nju), uverićete se i sami u to: jasno se vide strije koje ova manekenka ima na prednjem delu butina, sitne bubuljice na vratu i stomak koji nije onako savršeno zategnut kako smo navikli.

aerie-not-photoshopped-no-retuch-real

Snaga ove kampanje najviše leži u tome što ciljnu potrošačku grupu Aerie proizvođača čine devojke između 15 i 21 godina, na koje neprestano bombardovanje savršenim izgledom manekenki obrađenih u Photoshopu deluje znatno jače nego na ostale.

“Ostavili smo sve:  mladeže, tetovaže (…) To je fokus prodaje, jer naši potrošači predstavljaju ogromno demografsko tržište, a ne uspevaju da vide kako devojke njihovih godina zaista izgledaju.”, kako je za ABC News izjavila Jenny Altman, stilista i fit expert za Aerie.

I, kako to izgledaju stvarne devojke?

aeriereal

Lepo, i prirodno, baš kao i sve mi kad stanemo ispred ogledala, sa svim svojim vrlinama i manama, naduvanim stomačićem, mladežima, borama i porama, pregibima. Zar ne? ;)

Zbog toga su iz ove kompanije pozvali sve obične devojke da svoje fotografije na Instagramu (koje, naravno, ne moraju da budu u donjem vešu) taguju oznakom #AerieReal, i na taj način uđu u izbor za fotografije koje će biti objavljene na njihovoj web stranici, a sve u cilju promocije pravih devojaka, i prirodne lepote:

Lično, nadam se da će se ovoj kampanji pridružiti ako ne svi, onda makar oni proizvođači donjeg veša kojima su ciljna grupa tinejdžerke – jer, mi odrasle devojke i žene se dobro sećamo koliko nam je u tom dobu bilo važno da budemo lepe i “savršene”, koliko smo mrzele svaku bubuljicu i svaki mladež i svaku ispalu šišku, i sve ono što nije na svom mestu. Potrebno je da pokažemo mladim devojkama da izgledaju “normalno” i uobičajeno, i da im umesto porculanskih lutki barbie dimenzija ponudimo stvarna tela kao uzore.

Kakav je vaš stav? Da li više volite ovakve, prirodne i nefotošopirane manekenke, ili ipak preferirate super-modele bez mana?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.