Poznato je da se u razvijenim zemljama Zapada najviše troši za Božić i božićne poklone. Tako je Amazon je u nedelji koja prethodi Božiću koji vernici obeležavaju prema Gregorijanskom kalendaru preko svoje web stranice prodavao čak 426 proizvoda svake sekunde.

Tokom prvog ponedeljka nakon američkog Dana zahvalnosti, poznatog kao Cyber Monday, Amazon je zabeležio prodaju od 36,8 miliona različitih proizvoda, znatno više u odnosu na isti dan 2012. godine kada je prodato 26,5 miliona artikala.

Rekordan broj novih korisnika – njih milion! – zabeležila je usluga Amazon Prime koja nudi razne pogodnosti dostave, iznajmljivanje knjiga iz Kindle biblioteke (Kindle Owners’ Lending Library) i korišćenje Amazon Instant Video – usluge video sadržaja na zahtev.

Amazon povremeno ograničava registrovanje novih Prime korisnika kako bi izbegao probleme sa postojećim, međutim, ovog puta se problem  ipak dogodio. UPS je imao veliki debakl sa dostavom, što je pogodilo značajan broj prodavaca, uključujući i Amazon, tako da određenom broju kupaca pokloni nisu dostavljeni na vreme. Amazon se zbog ovoga izvinio svojim potrošačima, refundirao im troškove slanja i ponudio poklon-karticu u vrednosti od 20 dolara.

Izvor: Marketing Network; The Verge
Ilustracija: tapscape.com

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.