Odlična vest za sve koji vole testenine: najveći svetski proizvođač Barilla izjavila je da radi na prototipu 3D štampača za testenine! Poseban kuriozitet je što bi ta testenina trebalo da bude custom-made, odnosno, da izgleda baš onako kako ste vi to zamislili.

U saradnji sa holandskim institutom TNO započet je razvoj prototipa mašine – štampača koji bi omogućio 3D  štampanje testenine, a koji je namenjen restoranima koji žele da svojim gostima ponude nešto novo i drugačije.

“Zamislite da je vaša 25. godišnjica braka. Odete sa ženom na večeru i iznenadite je testeninom u obliku ruže.” izjavio je Kjeld van Bommel, vođa projekta u TNO institutu za holandski časopis Trouw, a prenosi psfk.com.

Van Bommel je takođe naveo da je brzina veoma važan aspekt ovog projekta. Barilla želi mašinu koja može da odštampa 15 do 20 komada testenine za manje od 2 minuta, što deluje obećavajuće ako uzmemo u obzir da je to i deset puta brže nego što je bilo moguće štampati kada se ova tehnologija tek pojavila.

Barilla takođe teži da ponudi potrošačima svojevrsne “kertridže” testa koji će moći da se ubace u 3D štampač kako bi kreirali svoj dizajn testenine. Međutim, nakon dve godine rada na ovom projektu, sve je i dalje u preliminarnoj fazi, kako prenosi The Guardian.

Svakako da ovaj uređaj ne bi bio glavni izvor zarade za Barillu, već bi oni kroz ovaj program promovisali svoju testeninu i zarađivali primarno na prodaji mešavine testa koje bi se moglo štampati u tom uređaju. Jednom kada ova “pasta po želji” bude najzad dostupna tržištu, nema sumnje da će restorani biti zainteresovani da je uvrste u svoju ponudu. No, to će značiti i da će morati da se oslanjaju na Barilline kertridže testa, jer je jasno da štampači ne mogu jednostavno da koriste običnu mešavinu jaja i brašna.

Ilustracija: Flickr

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.