Ekrem Dupanović, glavni i odgovorni urednik časopisa Media Marketing (Bosna i Hercegovina), osvrnuo se u svojoj kolumni objavljenoj na web stranici Media Marketinga, na stanje u strukovnim udruženjima i oglašivačkoj struci u regionu. 

Svoju kolumnu započinje navodeći primer “skromnog” obeležavanja pola veka strukovnih udruženja od pre par godina u Srbiji i Hrvatskoj, “u Sarajevu [bi] kazali – kao frontalni kokuzi”. Žalosno je, kaže Dupanović, da velikim oglašivačkim agencijama nije palo na pamet da se dogovore i jedan ovako važan jubilej obeleže nešto dostojanstvenije.

Pošto ja još uvijek živim u vremenu kad je oglašavanje bilo gospodski posao, reagovao sam na ovo jednim tekstom smatrajući da se par najvećih i hrvatskih i srpskih agencija moralo dogovoriti da se pola stoljeća struke obilježi dostojanstvenije, onako kako komunikacijskoj industriji paše.

Šta se od tada promenilo? U Hrvatskoj dosta toga. Hrvatski oglasni zbor – HOZ prestao je sa radom, a Hrvatsko udruženje agencija za tržišno komuniciranje – HURA je na sebe preuzela glavnu ulogu u razvoju hrvatske komunikacione industrije. Sudeći po rezultatima, ide im i više nego odlično:

Koliko god se u tržišnoj utakmici ‘gledali’ preko nišana, kada je HURA u pitanju – svi su jedinstveni. Kada pogledate koliko rade ispada kao da Damir CiglarDavor BruketaNikolaŽinić, Slaven Fischer i drugi direktori velikih i uspješnih hrvatskih agencija ništa važnije nemaju da rade nego da svoje vrijeme i svoje ideje posvećuju radu na projektima svog staleškog udruženja. HURA ima i svoju izvršnu direktoricu, DunjuIvanu Baloon, koja melje pred sobom i vodi poslove tako da bi HURA-i mogla pozavidjeti i mnoga udruženja u zemljama znatno razvijenijih i bogatijih komunikacijskih industrija.

U Sloveniji je za predsednicu Upravnog odbora Slovenačke oglašivačke komore (Slovenska oglaševalska zbornica – SOZ) nedavno izabrana Špela Levičnik Oblak, direktorka agencije Luna TBWA i regionalnu direktorka Luna TBWA/CEE, dok su za članove Upravnog odbora odabrani predstavnici najuglednijih agencija, medija i kompanija.

A u Srbiji? Ništa. Iako je, kako Dupalović navodi, prema svim parametrima srpsko oglašivačko tržište najveće u regiji, U zadnjim mandatima na čelu UEPS-a su slučajni prolaznici kroz advertising, ljudi bez ambicije i vizije:

Sve se i dalje svelo na papiriće koje dobijaju oni što su osvojili nagrade i koje je smiješno vidjeti na fotografijama slavodobitnika. Pa da im je neko barem dizajn promijenio, nego iz godine u godinu sve isto. Ne mislim ništa loše o dobrovoljnim vatrogasnim društvima, ali mi se čini da ona na dostojanstveniji način organizuju svečanost uručivanja priznanja svojim zaslužnim članovima.

Na zvaničnoj web stranici UEPS-a se, tri sedmice nakon dodjele nagrada, nalazi lista nagradjenih radova iz 2012. godine. Ovogišnjoj listi nema ni traga. Tri sedmice nakon dodjele, danas kada treba ne više od pet minuta da se to uradi.

I zaista, ako pogledate i sami stranicu Dan propagandista, videćete da počinje sa Beograd, 27. decembar 2012., iako se vesti redovno ažuriraju. Web stranica je menjala svoj dizajn pre par meseci, ali se izgleda neko nije dovoljno potrudio da proveri njen sadržaj. Iako je naziv od kojeg je skraćenica UEPS – Udruženje ekonomskih propagandista Srbije – promenjen 2011. godine, do dana današnjeg nije menjan izgled logotipa – pa ni izgled tih “papira”, odnosno vizuelni izgled priznanja, koji je, u najmanju ruku, davno prevaziđen.

ueps logotip

Naravno, kaže Dupanović, svakako je lepo što je UEPS ovaj događaj organizovao, i što su se agencije odazvale pozivu i rado prihvatile priznanja za svoj rad. Međutim, Dan propagandista Srbije nije izgledao onoliko dostojno kako je trebalo da izgleda, no – da li je to pravi pokazatelj stepena razvoja u srpskoj oglašivačkoj struci? Ne može biti da jeste! – kao da nas ukoreva.

Svoj tekst Ekrem Dupanović završio je pominjanjem verovatno najvećeg imena koje je srpska oglašivačka industrija ikad imala:

Dragan Sakan je lijepo rekao: „Naš je posao da brendove svojih klijenata posipamo zlatnom prašinom“.
Ne samo brendove klijenata. Nešto zlatne prašine treba baciti i na cijelu industriju!

Kolumnu u celosti možete pročitati na stranici Media marketinga.

Kakvo je vaše mišljenje o stanju u strukovnim udruženjima (i oglašivačkoj struci uopšte)? Zašto Srbija nema kvalitetno strukovno udruženje?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.