Kao deo sveopšte prihvaćenog trenda u avio industriji da se što je više moguće koraka prepusti putnicima, poput direktne rezervacije leta, čekiranja lica i prtljaga, pa čak i pasoške kontrole i ukrcavanja, Air France će biti druga avio kompanija na svetu koja odobrava putnicima da sami odštampaju oznake za svoj prtljag.

Prva je ovu mogućnost uvela Iberia, najveća španska avio kompanija. Juna 2013. godine objavili su da pružaju mogućnost putnicima da preuzmu oznaku za prtljag sa web stranice, odštampaju je i sami postave. U svrhu promocije i dodatnog objašnjenja, urađen je i promotivni video spot:

U slučaju Iberie, ova mogućnost postoji na svim domaćim letovima, dok Air France najavljuje da će u toku 2014. godine štampanje oznaka ponuditi kao opciju na letovima širom sveta.

Kako funkcioniše štampanje oznake?

Nakon što se čekiraju na web stranici Air France, putnici mogu da odštampaju oznaku za svoj prtljag na standardnom A4 papiru do 30 sati pred let. Zatim na aerodromu preuzmu plastični držač za višekratnu upotrebu u koji ubace oznaku i predaju na šalteru za ekspresno čekiranje prtljaga.

Budućnost bez papirnih oznaka

British Airways je u drugoj polovini 2013. godine testirala korišćenje digitalnih oznaka za kofere, što će sigurno biti budućnost čekiranja prtljaga, da li u ovom ili nekom sličnom izdanju. Putnici bi čekirali svoj prtljag uz pomoć pametnih telefona, a odabrani dobrovoljci za testiranje su bili zaposleni u kompaniji Microsoft, koji su se čekirali koristeći svoje Nokia Lumia telefone.

No, dok ne dođemo do potpune digitalizacije svih usluga na aerodromima koje se tiču letova, možda ne bi bilo loše da za početak dobijemo mogućnost da ukrasimo svoje kofere nešto drugačijim oznakama:

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.