Ove jeseni će drugi put za redom biti podeljene nagrade IT Awards, čiji je cilj promovisanje najboljeg u IT industriji. Organizacioni tim još od prošlogodišnje dodele vredno radi na pripremi za IT Awards 2014, a mi smo želeli da iz prve ruke saznamo šta se to priprema za septembar 2014. godine.

Ana Anastasijević Vuletić, naša sagovornica, živi i radi na Malti, i ima više od 10 godina radnog iskustva u menadžmentu i organizaciji događaja. Uz nju je organizaciji i Marijana Primc, prvi IT marketing menadžer sa ovih prostora; 2003. osniva agenciju MakeIT koja počinje sa organizacijom događa, a kasnije preuzima ulogu i TV produkcijske kuće sa prepoznatljivim brendom Interfejs. Iza IT Awards stoji Awards Wise Software Company na čelu sa Dragnom Vuletićem, koji je razvio Awards Manager aplikaciju za tržište Engleske, a koju koriste neke od najpoznatjih biznis nagrada u svetu, poput UK Customer Experience Awards i Marketing Excellence Awards.

Kako ste došli na ideju da pokrenete IT Awards?

Ideja za IT Awards se rodila pre nekoliko godina, a nastala je kao odgovor na realnu potrebu na domaćoj IT sceni. Već godinama se u IT krugovima spominje nepostojanje relavantne IT nagrade. Konačno, 2012. godine zahvaljujući licenci za Awards Managment System, uspevamo da zamisao sprovedemo u delo.

Šta je to po čemu se izdvaja Awards Managment System?

Awards Managment System omogućava kompletne online nominacije i ocenjivanje. Ceo sistem je automatizovan i znatno olakšava kako nominacije, tako i kasnije ocenjivanje istih. Sudije pristupaju nominacijama pojedinačno analizirajući svaki dostavljeni upitnik.

Sigurno je da se mnogi pitaju zašto se nominacija za nagradu plaća?

Sâm  IT Awards je nastao po ugledu na najprestižnije engleske nagrade. Plaćanje nominacije je ono što se na našim prostorima u početku pogrešno tumačilo kao plaćanje nagrade, što, naravno, nije tačno. Plaćanjem nominacije vi nominujete vaš projekat, a ujedno plaćate i kotizaciju koja uključuje mesto na Gala dodeli nagrada i jednistveni benchmark izveštaj. Ovo znači da svaki nominovani plaća jednak iznos i nikako ne garantuje pobedu!

Naša praksa je i da se i deo prihoda od svake nominacije donira.

Spomenula si benchmark izveštaj, šta on predstavlja?

Benchmark izveštaj je jedinstveni izveštaj koji se sastoji od vaših ocena upoređenih po svakom kriterijumu sa drugim takmičirima, kao i od komentara sudija na nominovani projekat. Svi nominovani će na kraju takmičenja dobiti svoj benchmark izveštaj.

Na osnovu ovog izveštaja možete dobiti realnu procenu slabosti i prednosti nominovanog projekta, kao i stručno mišljenje žirija koje vam može pomoći u daljem razvoju. Mnoge kompanije u svetu koriste baš ovaj način da zadrže realnu procenu nezavisnog žirija o svom radu u cilju promocije svog poslovanja i napretka.

Među kategorije, uvrstili ste i nagradu „Aleksandar Spasić“ – specijalno priznanje za najboljeg IT novinara. Možeš li nam reći više o tome?

Gospodin Aleksandar Spasić bio je naš dragi prijatelj i kolega i njemu možemo zahvaliti na mnogo čemu na domaćoj IT sceni. Hteli smo na neki način da održimo sećanje na njega i odamo mu priznanje  jer on zaslužuje počasno mesto u aleji IT velikana. Ovo priznanje nije u takmičarskoj kategoriji, te odluku o nosiocu ove nagrade donosimo uz konsultaciju sa sudijama. Verujemo da će laureat ovu nagradu sa ponosom nositi.

Omogućili ste da i svako može da se prijavi da za mesto sudije?

Ovo je još jedan od načina da nagrada zadrži kredibilitet. Svako ko je stručan u nekoj od oblasti koje su ocenjuju može da se prijavi za sudiju i na taj način da svoj sud i ocenu za sve nominovane projekte u kategoriji  koju je odabrao da sudi. Svaki sudija nakon zatvaranja nominacija, dobija svoj pristup aplikaciji i pristupa nominovanim projektima i daje svoj komentar i ocenu za zadate kriterijume.

Koji su to još benefiti samih nominacija za IT Awards?

Ana Anastasijević VuletićVeoma je važno da slavimo dostignuća, kao i da konstantno ističemo pozitivne vrednosti IT industrije kako u poslu, tako i u samom društvu. Informacione tehnologije su srž svakog biznisa i one premošćuju jaz između potrebe korisnika i ponude kompanija, kako bi i jedni i drugi ostvarili maksimalnu korisnost.

Kompanije često troše hiljade i hiljade eura na građenje tima, motivacione seminare i konferencije, pa im se dogodi da previde jačinu internacionalnog priznanja za ono što su njihovi zaposleni već ostvarili. Glavni komentar prošle godine na dodeli IT Awards 2013, je bio da su nominovani, sudije i sponzori dobili odličnu marketinšku promociju za mali iznos u novcu. Takođe, mnoge kompanije su iskoristile dodelu nagrada da se umreže i pokrenu zajedničke projekte.

Kao i sve što radimo u poslu i nominacijama treba pristupiti kao benefitu, ulaganju u razvoj svoje kompanije. IT Awards može biti jedna od najvrednijih i najznačajnijih moralnih nadogradnji i PR aktivnosti u koje ćete uložiti ove godine.

Postoji li još nešto što bi posebno želela da istakneš?

Htela bih da ohrabrim mlade firme da nominuju svoje projekte, jer je ovo ujedno i način da se povežu sa drugima iz IT oblasti na dodeli nagrada, kao i da se čuje za njih ukoliko osvoje neku od nagrada.

Želela bih da iskoristim priliku i pozovem svako preduzeće koje je u mogućnosti da donira opremu za školu za decu sa posebnim potrebama  „Milan Petrović“ iz Novog Sada može da nas kontaktira putem e-maila ili telefona koji se nalaze na sajtu it-awards.org.

Vidimo se na IT Awards 2014!

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.