Poslednji kvartal 2013. godine bio je posebno značajan za Apple kompaniju: najzad su se približili (zapravo, skoro izjednačili) svom najvećem konkurentu, kompaniji Windows, po broju ukupno prodatih uređaja.

Kako u svojoj analizi navodi Benedict Evans, najvažnije u ovoj slici jeste što se jasno vidi da je Apple, iako cenovno okrenut najskupljem segmentu, prodao više mobilnih uređaja nego što se prodalo personalnih kompjutera sa Windows platformom!

iphone-ipad-mac-vs-windows-unit-sales-q3-2013

Na narednom grafiku je, radi preciznosti, dato poređenje samo prodatih iOS uređaja i Windows kompjutera. Uočljiv je i sezonski karakter porasta prodatih uređaja, poslednji kvartal u godini, odnosno vreme Božića, tako da je za pretpostaviti da će naredni kvartal ponovo pokazati porast u korist Windowsa.

quarterly device sales apple ios windows pc

Ukoliko ove rezultate povežemo sa nedavno objavljenim rezultatima Evropske komisije o gledanju filmova u kojem se navodi da dve trećine Evropljana gleda filmove na tabletima i telefonima, možda pretpostavka o daljem trendu veće prodaje Windows kompjutera ipak ne stoji.

Koji je vaš stav, da li je vreme kompjutera prošlo? Hoćemo li ih uskoro potpuno zameniti mobilnim uređajima?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

 • Definitivno dolazi do smene tehnologije. Softver će se koristiti kao online servis, a “računari” će postati terminali za pristup.

  Jedino mislim da će Desktop i Laptop kao klasični računari ostati kod populacije koja kreira aplikacije i programe … barem još neko vreme dok ne smisle način za lak unos preko touch-based računara.

  • Da, to si u pravu – kao i kod nas koji pišemo tekstove :)
   Mislim, hvala WP što nam je najzad omogućio i responsive dashboard, ali to meni i dalje služi samo za hitno i/ili kratko kucanje tekstova – i odlično je za put, priznajem, dobro, de :))
   Ali, bez neke dodatne tastature sigurno ne bih prelazila samo na tablet – a to je onda već neki Transformer, što verovatno i jeste budućnost.

   Pametan taj Asus, uvek zna šta da patentira… :)

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.