Juče je na hrvatskoj Netokraciji objavljen tekst pod nazivom Kako gledati Netflix iz Srbije, Hrvatske i Slovenije? da bi pre par sati tekst bio uklonjen, a na njegovo mesto objavljen Nemojte gledati Netflix iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a zbog “zahteva za uklanjanjem protivpravnog sadržaja” koje je poslala advokatska kancelarija Gjurgjan & Šribar Radić, u ime Blitz d.o.o. iz Zagreba.

Kako nam je napomenuto u dopisu, Blitz d.o.o. je nosilac “prava za prikazivanje brojnih audiovizuelnih dela, koja se inače prikazuju putem usluge Netflix, za područje Srbije Hrvatske i Slovenije, a koja je uredno platila vlasnicima prava (filmskim producentima).” Netflix, naime, na pomenutim područjima ne raspolaže predmetnim pravima, stoga tamo nema ni pravo da ih koristi.Korišćenje usluga Netflixa u Hrvatskoj, Srbiji ili Sloveniji bilo bi kazneno delo, odnosno, kršenje autorskog prava. Da ne bismo čitaoce izložili dugoj ruci pravde, u slučaju da na Netflixu pogledaju kakav sadržaj čiji je nosilac autorskih prava Blitz ili netko treći, uklanjamo sporno uputstvo.

U želji da saznamo da li je ovakav potez jedne advokatske kancelarije opravdan, i da li je Netokracija bila u obavezi da ukloni sporni tekst, za komentar smo upitali poznatu advokatsku kancelariju iz Beograda, specijalizovanu za IT pravo, a njihov odgovor možete pročitati u nastavku:

Pravo je građana da znaju. Ništa nije krivično delo dok sud u sudskom postupku ne presudi da li je krivično delo. Pomenuta kompanija može da smatra da je korišćenje određenih servisa krivično delo, ali ta kompanija nema zakonske prerogative sudske vlasti da to utvrđuje ili presuđuje. Navedena kompanija ima pravo da pokrene pitanje odgovornosti informativnog portala za informisanje građana o načinu upotrebe određenih servisa i to isključivo pred sudom.

Sloboda govora, i javnog informisanja ograničena je očuvanjem ustavnog poretka, ugledom države, ugledom i čašću građana, i zabranjeno je širenje rasne, verske, nacionalne i rodne netrpeljivosti ili mržnje. Da li opisivanjem upotrebe nekog internetskog servisa može pozivati na činjenje krivičnog dela zavisi isključivo od toga da li je upotreba tog servisa, po zakonu odnosno odluci suda krivično delo ili nije.

Prema univerzalnim pravima građana da budu informisani, uz očuvanje prava kompanije da upozori na mogućnost zloupotrebe i eventualne krivične odgovornosti, mišljenja smo da je potrebno preneti originalni tekst uz primedbe navedene kompanije na tekst, kako bi svaki građanin sam za sebe mogao odlučiti šta smatra ispravnim delovanjem.

Kako je advokatska kancelarija navedena u tekstu Netokracije registrovana za zastupanje na teritoriji Republike Hrvatske, ali ne i na teritoriji Rebuplike Srbije, sve ono što je navedeno u njihovom dopisu – opomeni ne može se odnositi na građane Republike Srbije, jer nisu ovlašćeni da tumače pravo koje se primenjuje na teritoriji R. Srbije, posebno zbog toga što R. Srbija nije članica Evropske Unije. Zbog svega navedenog, ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi regionalni informativni portal uskratio pravo građanima Srbije, ukoliko želi da ih o bilo čemu informiše.

Iz beograske advokatske kancelarije cinično zaključuju svoj odgovor sledećim rečima:

Ukidanjem interneta građani se onemogućavaju za vršenje svih krivičnoh dela koja se putem interneta mogu izvršiti. 

Zahvaljujući memoriji pretraživača Google, još neko vreme će originalni tekst biti dostupan, pa ukoliko želite da pročitate originalni tekst, možete to učiniti na ovom linku.

Kako vi komentarišete upozorenje Netokraciji da ukloni tekst? 

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

5 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.