Kako smo nedavno najavili, 10. marta se u hotelu Metropol u Beogradu održava Konferencija  o internetu DIDS 2014, koja će biti sastavljena iz tri tematska bloga, a ovom prilikom predstavljamo prvi blok i njegove učesnike.
“Domenizacija” je naslov prvog bloka, koji govori o posledicama uvođenja preko 1 000 novih generičkih internet domena (gTLD) i to na više jezika i pisama:  .web, .сaйт, .移动, . شبكة, events, .works, .cool, .vision, .today, .company, .shop, .trend, .place, .guru, .blog, .sex… i borjnih drugih.

Sa ovim u vezi postavljaju se brojna pitanja za nacionalne internet registre, ovlašćene registre domena i, posebno, korisnike naziva domena, a među osnovnim je i da li će ova novina doneti više izbora ili više konfuzije i kako će se to odraziti na cene registracije naziva domena? Da li će nacionalni domeni (ccTLD) izgubiti na značaju ili, naprotiv, postati potrebniji i pouzdaniji? Da li će i kako novi domeni uticati na brendiranje na internetu, i kako će ih pretraživači tretirati?

Nakon uvodne reči direktora RNIDS-a Danka Jevtovića sledi panel diskusija tokom koje će biti odgovoreno na brojna pitanja o novoj „domenizaciji“. U diskusiji učestvuju gosti iz inostranstva i predstavnik RNIDS-a, a moderator je Vladimir Radunović, koordinator edukativnih i trening programa e-diplomatije u “Diplo Foundation”.

Michele Neylon je osnivač, vlasnik i direktor kompanije “Blacknight Internet Solutions“, najvećeg irskog registra internet domena i hosting provajdera. Dobitnik je “IIA Net Visionary Award“, 2013. Trenutno je predsedavajući ICANN Registrar Stakeholder Group i Eurid Registrar Advisory Board. Prvenstveno je fokusiran na evropska pitanja internet politike i učesnik je na brojnim događajima internet industrije koji pokrivaju čitav niz tema, uključujući politiku, bezbednost, ICANN, Nominet, Internet Governance Forum…

Urlich Retzlaff je Director of Channel Management u “Public Interest Registry .ORG”.  Proveo je preko deset godina radeći u oblasti internet domena u kompanijama “Melbourne IT” i “VeriSign”, na brojnim pozicijama vezanim za upravljanje DNS-om, registracijom naziva domena, zaštitom brenda i SEO uslugama. Studirao je međunarodno pravo u Sijeni, u Italiji, i diplomirao na Univerzitetu “Julius-Maximilians” u Vircburgu, Nemačka.

Ispred RNIDS-a u diskusiji učestvuje Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa internet zajednicom. Politikom IKT bavi se u kontinuitetu poslednjih 15 godina. Krajem 2001. je osnovao Centar za razvoj Interneta, kao prvu domaću nevladinu organizaciju posvećenu zastupanju IKT politika. Bio je uključen u niz aktivnosti koje su bile vezane za oblikovanje i sprovođenje IKT politika u Srbiji – od liberalizacije tržišta telekomunikacija, do uklanjanja prepreka za obavljanje elektronske trgovine.

Organizator konferencije DIDS 2014 je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), a kao i do sada, besplatan je za sve posetioce, uz obaveznu registraciju koja je omogućena samo za one koji se prijave sa e-mail adresama na .RS ili .SRB domenima, na adresama dids.rs i дидс.срб.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

2 komentara

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.