Najbolji čuvar je onaj kojeg ni ne primetite: neometano obavljate sve svoje poslove, krećete se slobodno i stupate u interakcije, a on vas sve vreme štiti. Još je bolje ako nije potrebno da platite posebno za svaki automobil kojim se vozite, već jednogodišnja naknada podrazumeva da će vas štititi na svim putovanjima. U ove dve rečenice staje najkraći opis Kaspersky Internet Security programa.

Sredinom januara, Kaspersky Lab i Between Us blog-magazin pokrenuli su mini-kviz sa željom da uključe blogere i najbrže nagrade besplatnim testiranjem softverske zaštite uređaja “Kaspersky Internet Security 2014 Premium Multi-device protection“, što je pun naziv programa koji smo dobili, a koji podrazumeva jednogodišnju licencu za po jedan Windows kompjuter, Android mobilni telefon i Android tablet. U nastavku su dati utisci nakon nešto manje od dve nedelje korišćenja programa.

Najvažnijim smatram upravo ono što sam spomenula na prvom mestu u uvodnom delu teksta: da me anti-virus program ne ometa u radu, i da me ne “zapitkuje” svaki čas nešto, već da obavlja svoj posao u pozadini, tiho i bez suviše utrošene enegrije. Za desetak dana koliko koristim Kaspersky na laptopu uverila sam se da ispunjava sve ove uslove, a u poslednje navedeno se možete uveriti i sami, pogledom na Windows Task Manager (laptop na kojem je postavljen Kaspersky je HP Envy Sleekbook, Intel Core i5-3317U CPU 1.7GHz, 4GB RAM, 64-bit – napomena: memorija je preopterećena Google Chrome tabovima i ekstenzijama):

kaspersky windows task manager

Instalacija i prvo pokretanje: Windows

Next Next Next OK Finish – tako danas izgleda manje-više svaka instalacija na Windows uređajima, pa ni Kaspersky IS ne odstupa suviše od ustaljenog obrasca. Što manje podešavanja, što jednostavnije i preglednije – pogledajte korake u galeriji:

Instalacija i prvo pokretanje: Android – tablet

Drugi uređaj na koji je instaliran Kaspersky IS je Sony Xperia Z tablet, a android verziju programa Kaspersky Internet Security možete preuzeti direktno sa web stranice, ili skeniranjem QR kôda priloženog u knjižici sa uputstvima:

Instalacija i prvo pokretanje: Android – mobilni telefon

Ništa komplikovanija nije procedura instalacije na mobilni telefon:

Šta sve može Kaspersky Internet Security?

Na Windows operativnom sistemu ponuđene su vam sledeće opcije, koje po svojoj želji možete uključiti ili isključiti:

File Anti-Virus: proverava sve fajlove koje ste preuzeli sa interneta; Application Control: nadgleda sve aplikacije koje imate na kompjuteru; Network Attack Blocker: zaštita računara od opasnih napada koji bi mogli doći sa mreže; IM Anti-Virus: nadgleda instant-poruke koje primate i šaljete, zbog malicioznih programa; Mail Anti-Virus: proverava sve mailove koje dobijate, ali i koje šaljete, zbog malicioznih programa; Web Anti-Virus: nagleda surfovanje internetom i sprečava maliciozne skripte i programe od pokretanja; Firewall: filtrira svu aktivnost na mreži, zbog osiguravanja zaštite u lokalnoj mreži; System Watcher:  nadgleda sistem i poništava maliciozne akcije; Anti-Spam: filtirira neželjene mailove – spam; Anti-Banner: blokira oglase i bannere u web pregledačima i u pojedinim aplikacijama; Safe Money: dodatna zaštita pri posećivanju online platnih usluga (banaka, transfera novca, plaćanja i sl.).

Na Android uređajima, osim što će vaš uređaj štititi od preuzimanja malicioznih programa, nudi vam i mogućnost dodatne zaštite privatnosti, kao i zaštite podataka na uređaju u slučaju krađe. Anti-Theft Protection omogućava da pristupite svom uređaju – telefonu ili tabletu – u slučaju krađe, te da ga locirate, ali za ovo će biti neophodno da je uključeno GPS lociranje. Dakle, kada izlazite iz kuće, proverite da li vam radi geolokacijski sistem. Privacy Protection vam daje mogućnost da iz imenika sakrijete brojeve ili kontakte za koje ne želite da budu prikazani javno (mig-mig). Loša stvar ovoga je što onaj ko uzme da vam njuška po telefonu i zna za ovu opciju na Kasperski aplikaciji, vrlo lako može da iz nje sazna sve ono što ga/je zanima (ups, ovo nije trebalo da napišem, zar ne?).

Zaštita

Ono najvažnije – koliko Kaspersky zaista štiti vaše uređaje – nisam uspela da isprobam na pravi način, zbog kratkog vremena na raspolaganju i suviše drugih obaveza da bih se malo igrala klikćući na sve pozive Facebook prijatelja da kliknem i vidim kako je neko napravio totalnu budalu od sebe ŠOKANTNO!, ali je sigurno da ću uskoro i to testirati, pa ubaciti ovde. Do tada, prenosim utiske PC mag, koji kaže da ima izuzetne anti-virus ocene u “laboratorijskim” uslovima, dobre rezultate u uklanjanju tzv. malware, precizno prepoznaje phishing pokušaje, izuzetno dobro filtrira spam, inteligentan Firewall sistem uspešno je blokirao “curenja”. Kao nedostatke navode prosečne rezultate u blokiranju malwara i uočene poteškoće sa instaliranjem zaštite na sisteme već zaražene malwarom.

Cena

Na zvaničnoj web stranici Kaspersky Multi-Device za do tri uređaja na godišnjem nivou košta 79,95 dolara, što i nije mnogo, ukoliko uzmete u obzir ponuđene opcije i sigurnost koju vam pruža.

TL;DR

Ukoliko vam treba anti-virus koji ne opterećuje suviše sistem na kojem radi, kao ni vas dok obavljate uobičajene poslove na uređajima, Kaspersky Internet Security bi sigurno trebalo da bude jedna od prvih opcija koju ćete razmotriti. Na raspolaganju vam je i 30 dana probnog korišćenja, tako da možete i sami da se uverite u kvalitet.

Program je obezbeđen ljubaznošću Kaspersky Lab i Between Us. Stavovi i mišljenja iskazani u tekstu jesu stavovi i mišljenja autora. Pročitajte naš Princip etičnosti.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.