Takozvani m-commerce (m-trgovina iliti kupovina putem mobilnih uređaja) porastao je 63 odsto u poslednjih 5 godina, a prosečna potrošnja iznosi 199 britanskih funti, rezultat je istraživanja Agile Consumer 2013, sprovedenog u Velikoj Britaniji. Četiri od deset vasnika pametnih mobilnih telefona kupili su nešto preko svog mobilnog uređaja u 2013. godini.

Više od polovine korisnika mobilnih telefona – njih 55 odsto – koristilo je svoj telefon u samoj prodavnici, od toga je 54 odsto upoređivalo cene sa drugim prodavnicama, 41 odsto je fotografisalo proizvode zbog budućeg upoređivanja, a 46 odsto je tražilo online više informacija i utisaka o samim proizvodima.

Istraživanje je urađeno na uzorku od 1 000 Britanaca – vlasnika mobilnih uređaja, a sprovela ga je agencija Cheil Worldwide, Predsednik za potrošački marketing i prodajne operacije Simon Hathaway izjavio je ovim povodom sledeće:

Pametni telefon je postao ključni element načina na koji kupujemo, i svi dokazi upućuju na to da su upravo oni zaslužni za post-božićni period kupovine kada je u pitanju m-trgovina. Iznos koji trošimo kupujući proizvode putem našihg telefona se skoro duplirao u poslednjih pet godina i predviđa se da će biti sve viši kako kupovina na ovaj način bude lakša. Čak i kada ne koristimo telefone da kupujemo direktno preko njih, koristimo ih dok smo u prodavnicama da istražimo, uporedimo i zatražimo savete.

Dve trećine Britanaca znaju za BitCoin, ali bi tek 18 odsto koristilo ovu valutu

Kada je online kupovina u pitanju, još jedno interesantno istraživanje dolazi iz Velike Britanije, a tiče se sve popularnije digitalne valute BitCoin. Istraživanje, koje je sproveo Populus za potrebe Clarity Communications, pokazuje da je 57 odsto Britanaca upoznato sa BitCoinom, ali da je samo 18 odsto voljno da ga koristi u plaćanju. Istraživanje je sprovedeno početkom februara na uzorku od 2 065 online kupaca u Velikoj Britaniji, a pokazuje da je veći je procenat muškaraca nego žena koji su upoznati sa ovom valutom (69 u odnosu na 45 odsto).

Jednak je procenat ispitanika koji ne žele da koriste ovu valutu i onih koji nisu sigurni u odgovor – 29 odsto. Kao osnovni razlog za nekorišćenje BitCoina 63 odsto kupaca navelo je “nedovoljno znanje” o ovoj valuti, a 53 odsto je izjavilo da je činjenica da se nikada do sada nisu sreli sa ovom valutom glavna prepreka.

O sigurnosti brine 52 odsto ispitanih, koji navode da ih to sprečava da usvoje ovu valutu, 43 odsto je navelo nedostatak poverenja, dok se 29 odsto ispitanika brine o legalnosti ovog vida plaćanja.

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

1 komentar

  • Poverenje je opravdano nisko za BitCoinom s’obzirom da nema banke i nema drzave koja upravlja time…kao i svaka druga valuta moze da se promeni ali BitCoin nema ko da brani/stiti…u smislu da danas ima određenu vrednost a vec sutra moze da ima drasticno nizu vrednost ili nikakvu…

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.