Kupindo, popularna srpska web stranica za prodaju po fiksnim cenama, devetnaestog februara je pustila u rad svoju mobilnu aplikaciju. MarketingITD je, zahvaljujući izvršnoj direktorki kompanije Limundo (čiji je Kupindo proizvod) Olgi Mirković Maksimović, dobio uvid u do sada neobjavljene rezultate o kupovini putem ove aplikacije.

Podaci koji su pred vama su za period od 19. do 26. februara (8 dana). Za ovo vreme, desilo se sledeće:

Do objavljivanja ovog teksta bilo je ukupno 4.606 instalacija;
Najskuplji kupljeni predmet je Pakerica za pakovanje termo folijom u termo tunelu,  koja je koštala 60 000 dinara;
Predmeti se kupuju i kasno noću: jedna od obavljenih kupovina čija je vrednost 7 999 dinara kupljena je 20. februara u 00 časova, 46 minuta i 16 sekundi;
Prosečna cena prodatog predmeta je za 46 odsto veća nego na web stranici;
Prosečno trajanje sesije (Avg. Session Duration) je oko 9 minuta.

Statistika iz Google prodavnice Play Store izgleda ovako:

U Top New Free aplikacija se nalazi na 9 mestu;
U kategoriji Shopping Top Free trenutno zauzima prvo mesto;
Nije bilo žalbi od strane članova;
Nije bilo prijave o crashes i 0 ANRS (Application Not Responding);
Prosečna ocena je 4,37 (od maksimalnih 5);
Najpopularnija verzija Androida je 4.1, koju koristi čak 37,09 odsto korisnika aplikacije.

Posmatrano prema mobilnim provajderima, situacija je sledeća:

  1. Korisnici kompanije Telenor čine 33,33 odsto korisnika aplikacije;
  2. Iz Vip mobile dolazi 29,05 odsto korisnika;
  3. Iz mreže kompanije Telekom Srbija (mts) dolazi 28,57 odsto korisnika aplikacije.

Olga Mirković Maksimović za marketingITD o svemu ovome kaže:

Čitav projekat mobilne aplikacije su dugo krčkao u kuhinji Limundo kompanije. Razlog tome leži u činjenici da nismo želeli da napravimo aplikaciju koju ne možemo dalje da razvijamo i koja neće pružiti priliku i našim članovima, ali i celoj zajednici, da razvije svoje ideje.

Zbog toga smo prvi pustili Kupindo API (developers.kupindo.com) koji je i osnova za mobilnu aplikaciju koju je radila kompanija Zesium.  Kupindo API je i mnogo više od toga. On predstavlja temelj na kome svako ko želi moze da igradi svoje rešenje, osmisli svoj proizvod ili svoju uslugu i upusti se u avanturu preduzetništva. Ujedno to je način da se obezbedi sigurnost i poverenje koje smo sticali godinama i na koje naši članovi računaju.

Regionalni blog o IT trendovima, poslovanju i kulturi Netokracija objavila je poziv kompanije Limundo svim developerima da se uključe u izradu aplikacija, o čemu možete više pr0čitati u njihovom tekstu o Kupindo API-ju.

Aplikaciju Kupindo možete preuzeti potpuno besplatno sa Google Play prodavnice:

[appbox googleplay com.zesium.android.kupindo]

Testirajte je i javite nam svoje utiske!

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

5 komentara

  • Kupindo mobilna aplikacija je prva ozbiljnija lokalna mCommerce aplikacija i ja, pre svega kao Kupindo korisnik, a onda i kao neko ko se bavi mobilnim marketingom, sam posebno radostan zbog toga.

    Postoji par stvarčica koje nisu baš urađene kako treba ili su van UX guidelineova za Android, ali su one zaista u senci visoko kvalitetnog tehnološkog performance-a same aplikacije.

    Bilo bi lepo da nam Olga kaže koliki je procenat korisnika smartphone vs tablet, kao i kada je najveći peak u toku dana prilikom korišćenja aplikacije od strane smartphone vs tablet korisnika? Pretpostavka je da je to između 20 i 23h.

    Takođe, zanimljivo je izvući statistiku koja pokazuje prosečno trajanje sesije aplikacije na smartphone-u, u odnosu na sesiju na tabletu, a onda sve to uporediti sa prosečnim trajanjem sesije na desktopu. Pretpostavka je da je trajanje sesije na mobilnim uređajima veće od trajanja sesije desktop korisnika, pri čemu je odnos smartphone/tablet približno isti uz blagu prednost smartphone-a.

    Tablet je kao uređaj jako bitan za mCommerce platforme, i pošto već ne postoji posebna verzija aplikacije za tablet, onda bi bilo zgodno da funkcioniše landscape mod, jer je na ovaj način korisničko iskustvo vlasnika tablet uređaja prilično narušeno.

    Ali ipak, ovo je verzija 1.0 i svakako treba da budete ponosni na nju.

    Sve u svemu odličan posao!

    • Hvala na pitanju. Prva verzija aplikacije nije radila na tabletima. Od sledeće verzije će biti moguće koristiti na tabletima. Sačekajmo mesec dana korišćenja da imamo lep uzorak za poređenje smartphone vs tablet. Obećevam tekst na tu temu.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.