Tri od pet biznis planova planiraju da u 2014. povećaju ukupan budžet za marketing u ovoj godini, što je najviši porast do sada od početka svetske ekonomske krize. Za ovaj porast je u najvećem zaslužan rast ulaganja u digitalne kanale, jer čak 71 odsto kompanija planira da poveća investiranje u digitalni marketing. U poređenju sa ovim, pomalo smešno deluje podatak da samo petina kompanija, 20 odsto njih, planira da poveća budžet za tradicionalne kanale oglašavanja.

Ovo su rezultati novog istraživanja agencija Econsultancy/Responsys Marketing Budgets Report 2014, koje je zasnovano na ispitivanju više od 600 marketing agencija iz Econsultancy zajednice.

Oko 60 odsto agencija sa strane klijenata izjavilo je da njihove kompanije planiraju da povećaju marketing budžet u 2014. godini, u poređenju sa 54 odsto u 2013. i 47 odsto u 2010. godini.

Gledajući posebno u digitalne budžete, procenat kompanija koje povećavaju svoju potrošnju je značajno konstantan od 2009. godine. Za 2014. godinu procenat je 71 odsto, što je isto koliko je bilo predviđeno i pošle godine.

Pitanje: Šta najbolje opisuje vaše planove za ukupan marketing budžet u 2014. godini: porast, zadržavanje prošlogodišnjeg nivoa, pad?

overall marketing budget in 2014

Zanimljiv je rezultat, i pokazatelj opravka marketing industrije to da samo 6 odsto klijenata anketiranih agencija za 2014. godinu planira smanjenje ukupnog budžeta, nasuprot skoro duplo više njih u perioud od 2011. do 2013. godine.

Pitanje: za koliko procenata ćete povećati budžet za digitalno oglašavanje?

increase digital marketing budget in 2014

Skoro trećina klijenata predvidela je povećanje između 11 i 20 odsto, na drugom mestu je planirano povećanje od 21 od 30 odsto – 21% klijenata, i na trećem mestu je povećanje do 10 odsto, koje je predvidelo 19 odsto klijenata u 2014. godini.

Marketing-Budgets-2014-Infographic-jpeg

Da li je kod vas predviđen porast budžeta za oglašavanje putem digitalnih medija?

O autoru/ki

Sandra Kravitz Simonović

Zavisnica od informacija, profesionalni mislilac. Web preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. MarketingITD pokrenula da bi imala izgovor da po ceo dan gleda reklame i čita stručne knjige.
Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Ostavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.